Da li je ovo posljednji put bilo da smo kazaljke sata pomjerili unazad?

0
55

Jutros rano, završeno je ljetno računanje vremena. U 3 sata jutros kazaljke sata pomjerene su za jedan sat unazad i prešli smo na zimsko računanje vremena.

Mnogima ta procedura nije ništa novo, radimo to cijeli svoj život.

Možda je nekima od nas takva promjena i poželjna jer u tmurnim zimskim mjesecima volimo pri odlasku na posao imati danju svjetlost.

Međutim, većini Evropljana takva praksa ne odgovara. Prema rezultatima službene ankete na koju se odazvao rekordan broj stanovnika Evropske unije, više od 80 posto njih protivi se praksi pomicanja sata.

Iz tog je razloga Evropska komisija u septembru objavila prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Evropskoj uniji u 2019. godini.

Je li ovo zadnji put da pomičemo kazaljke sata unazad?

Evropska komisija shvatila je vrlo ozbiljno preferencije stanovnika EU-a i sada se postavlja pitanje koliko će se još dugo unutar Evropske unije praktikovati polugodišnje pomicanje sata, piše Index.

Odgovor na to pitanje biće poznat tek kada Evropski parlament i Savjet Evropske unije odluče kako točno provesti prijedlog Evropske komisije.

Šta za sada znamo?

Evropska komisija je u sklopu prijedloga za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata dala svakoj državi članici slobodu da do aprila 2019. godine odluči želi li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Nakon jutrošnjeg prelaska na zimsko računanje vremena, posljednje obavezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena trebalo bi biti 31. marta 2019. godine.

One države članice koje se odluče za trajno zimsko računanje vremena, trebale bi zadnji put pomaknuti sat 27. oktobra 2019, piše Index.