Riža je, pored krompira, vjerovatno omiljeni prilog u kuhinjama širom svijeta. No, ma koliko se činilo jednostavno, nekada nije lako skuhati rižu tako da bude lagana i pahuljasta.
Za to postoji jedan trik, koji otkrivamo u nastavku.
Kuharica Sadia Sami je nedavno podijelila odličnu metodu za pripremu “savršene” riže . Prema njenim riječima, tajna leži u jednostavnom koraku prije kuhanja.
Ovaj korak se smatra ključnim za održavanje riže prozračnom i mekanom.
“Prvo, operite rižu najmanje tri puta, a zatim ostavite da odstoji najmanje 30 minuta prije kuhanja. Prokuhajte vodu u velikoj šerpi, dodajte malo soli i ocijeđenu rižu. Čim voda počne da ključa, kuhajte je tačno pet minuta. Zatim ocijedite rižu, kaže za Express.
Vratite u šerpu i ostavite da se kuha na laganoj vatri. Nakon 10 minuta, imaćete savršenu rižu.
Sadia potvrđuje da koristi jednu šolju riže i natopi je u tri puta većoj količini mlake vode.