Cvijet Srebrenice na Starom mostu u Mostaru

0
43

U povodu 25. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici na sjevernom ulazu u grad Mostar, neposredno uz kampus Univerziteta “Džemal Bijedić”, kružni tok na glavnoj gradskoj saobraćajnici poprimio je izgled “Cvijeta Srebrenice”.

Istovremeno, projekcijom Cvijeta Srebrenice i brojem 25. na Starom mostu odata je počast žrtvama.

Vlastitim sredstvima i inicijativom Cvijet su na kružnom toku napravili aktivisti Asocijacije mladih SDA Mostar i mjesnog odbora SDA Zalik.

“Na ovaj način Asocijacija mladih daje svoj doprinos obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici i podsjećamo na stravične golgote kroz koje su prolazili Bošnjaci 1995. godine. Želimo doprinijeti očuvanju naše kolektivne svijesti, i jasno izražavamo podršku svim preživjelim žrtvama genocida“, navode inicijatori projekta.

Kada je riječ o projekciji na Starom mostu, organizovao ju je “Centar za mir”, iz kojeg su apelirali na potrebu usvajanja Zakona o zabrani negiranja genocida.

“Pozivamo visokog predstavnika Valentina Inzka da održi datu riječ, nametne zakon i zaustavi nastavak mučenja žrtava i njihovih najmilijih. To je, osim obaveze da se sjećamo, civilizacijski dug prema žrtvama i njihovim porodicama, navodi se u saopćenju ‘Centra za mir’ koje potpisuje direktor Safet Oručević”, saopćeno je.