Čuvari tradicije pohoda ka Ajvatovici sutra će prodefilovati kroz Donji Vakuf

0
418

Na putu ka Ajvaz – dedinoj stijeni  u subotu, 30. juna kroz Donji Vakuf prodefilovati će učesnici ovogodišnje ajvatovačke konjice.Tradicionalnu povorku konjanika, čuvare tradicije pohoda ka Ajvaz- dedinoj  stijeni, činit će  preko 300 konjanika iz Karaule , Zenice, Brčkog, Tuzle, Bugojna, Amšteten – Austrija, Busovače, sarajeva, Visokog – Donje Moštre, Hercegovine, Tomislavgrada / Duvna, Glamoča, Jajca, Vinca, Foče, Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Novog Travnika i – domaćina, Donjeg Vakufa i Šeherdžika.

Defilu kroz grad pridružit će se i ove godine  članovi turskih izviđača i vojnog orkestra mehter muzike.

Više od 500 godina duga je tradicija dovišta Ajvatovice kroz koju Bošnjaci iskazuju svoj vjerski, nacionalni i kulturni identitet. Vjekovni hod ka Ajvaz-dedinoj stijeni u nekoliko je navrata prekidan.

I u vrijeme osmanske vlasti, u periodu borbe Bošnjaka za autonomiju Bosne, Ajvatovica je bila zabranjivana. Osporavanje Ajvatovice nastavljeno je i u doba Austro – ugarske i Šestojanuarske diktature u Kraljevini Jugoslaviji. Ni vlasti poslijeratne Jugoslavije nisu blagonaklono gledale na održavanje Ajvatovice, nošenje bajraka, snagu i simboliku koje je ovo dovište imalo u narodu. Juna 1947.godine zabranjena je, da bi ponovo oživjela 1990. godine.

Ni agresija na našu zemlju  nije prekinula ovaj vjekovni hod, a danas u miru Ajvatovica je postala  jedna od najznačajnijih ne samo vjerskih, već i kulturnih i sportskih manifestacija u našoj zemlji.

Prolaskom konjanika ispred Handanagine džamije u Pruscu i prozivkom bajraka započet će centralni događaj ovogodišnjih “508. Dana Ajvatovice”.