Čudotvorna paprika ima posebna ljekovita svojstva

0
28

Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu, a uz to, lako ju je i uzgojiti. Jedan od razloga njene omiljenosti je i njen okus, zbog kojeg je dio mnogih sirovih i kuhanih jela te predstavlja nezamjenjiv začin. Osim primamljivog okusa, imaju i posebna ljekovita svojstva, zbog kojih su dobrodošle na svačijem tanjiru.

Vitamin C

Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.

Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od narandže i više od 30 nutrijenata iz grupe karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena, daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice. Također, bogata je karotenoidom zeaksantinom, koji je iznimno važan za zdravlje očiju.

Ukusno povrće

U jednoj studiji praćena je grupa muškaraca kako bi se pronašla veza između visokog unosa vitamina C, odnosno zelene paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su pojačano unosili zelene paprike i brokulu bila manja pojava ove bolesti.

Ovo ukusno povrće jedna je od najkorisnijih namirnica koje će pomoći vašoj koži. Vitamin C i karotenoidi, kojima obiluje, zaslužni su za kvalitetan, sjajan i čist ten. Paprika pomaže koži u borbi protiv nepravilnosti kao što su pjege i mrlje.