Crveni križ Donji Vakuf održao dvije radionice edukativnog karaktera pod nazivom “Zajedno protiv ovisnosti”

0
239

Crveni križ Donji Vakuf pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, održao je dvije radionice edukativnog karaktera pod nazivom “Zajedno protiv ovisnosti”, u prostorijama Mješovite srednje škole. 

Radionicu su vodili edukatori: dr. Lamija Opardija, socijalni radnik Sulejman Kahvedžić, ispred Ministarstva unutrasnjih poslova – rad u zajednici Amir Balihodzić, i Almir Karadža direktor Centra za lijecenje i rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstanicama – bivši ovisnik droga.

Dr. Lamija Opardija otvorila je radionicu, te upoznala prisutne učenike o raznim vrstama droge, te o posljedicama koje ostavljaju na ljudsko tijelo. Kroz svoje izlaganje srednjoškolcima na najbolji način približila je šta to droga čini ljudskom tijelu i mozgu.

Nakon uvodnog dijela prisutnima se obratio Amir Balihodžić predstavnik PS Donji Vakuf, koji je više govorio o drogi sa aspekta krivičnog djela i kriminalnih radnji. Zaključak koji su prisutni srednjoškolci mogli izvuči je taj da su droga i kriminal usko povezani. Nema droge bez kriminala i gotovo uvijek ako neko konzumira drogu kad tad će se naći u sukobu sa zakonom.

Zabrinjavajući podatak koji je podijelio je da danas imamo ubrzan rast konzumenata opojnih droga, a posebno u kod srednjoškolaca.

Socijalni radnik Sulejman Kahvedžić najviše se fokusirao na porodicu i koju ona ulogu ima u današnjoj tematici. Naveo je da porodica predstavlja presudan faktor da li će se mlada osoba otisnuti u rue opojnih droga ili ne. Važno je da djeca i mladi imaju pravo društvo i da kroz sport i druge aktivnosti provode svoje slobodno vrijeme.

Dodao je da se nada da će današnja radionica potaknuti barem jednu mladu osobu, koja će dobro razmisliti o današnjoj temi i svim negativnim posljedicama koje droga nosi sa sobom.

Na kraju srednjoškolcima obratio se Almir Karadža direktor Centra za odvikavanje od ovisnosti. Najveći dio svog izlaganja posvetio je ličnim iskustvima, te je na taj način pokušao što bolje približiti koje sve posljedice unosi u život droga. Bez obzira na pozadinu iz koje dolazimo svi mi, jedino kroz edukaciju možemo se boriti protiv opasnosti droge.

Sam je priznao da nije bio edukovan, te da je zbog toga prošao kako je sam rekao “pakao na ovom svijetu”.