Crna Gora od SAD-a kupuje 67 najsavremenijih lakih oklopnih vozila

0
16

Crnogorsko Ministarstvo odbrane dobilo je zvaničnu ponudu Vlade SAD-a za nabavku 67 oklopnih vozila, čija je vrijednost 36 miliona dolara, saopćeno je iz tog Vladinog resora. 

Potvrda iz crnogorskog ministartva stigla je nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo rekao u Podgorici da su ove nedjelje SAD ponudile Crnoj Gori ugovor o najvećoj prodaji vojne opreme u historiji dvije nacije, koji uključuje isporuku lakih taktičkih vozila vrijednih 36 miliona dolara. 

“U narednih dvadesetak dana očekujemo da naša Vlada prihvati ovaj vid poslovnog aranžmana sa Vladom SAD-a i na bazi toga možemo očekivati da u 2020. godini imamo prvi kontingent vozila, odnosno dvadesetak vozila do decembra 2020. godine”, kazala je Alma Ljuljanović-Jovićević iz Ministarstva odbrane za Prvu TV. 

Riječ je o lakom oklopnom patrolnom vozilu LTV kompanije Oshkosh pogodnom za međunarodne operacije. Dizajnirano je tako da bude jače, sposobnije, fleksibilnije, lakše za transport i popravku, i iznad svega, da pruži bolju zaštitu vojnicima, nego njegov prethodnik ‘hummer’.

Crna Gora će tako postati nakon Amerike i Slovenije, treća država čiji će vojnici moći da koriste ovo vozilo.

Prema najavama, nabavka vojne opreme bit će finansirana iz kredita, ali nije saopćeno više detalja.

izvor: federalna.ba/Onasa

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here