COVID-19: Gubitak čula mirisa nije isti kao kad ste prehlađeni

0
394

Gubitak čula mirisa jedan je od simptoma infekcije COVID-19, ali je različit od onoga kada se neko jako prehladi ili dobije gripu, kažu evropski stručnjaci koji su proučavali iskustva pacijenata.

Gubitak čula mirisa kod oboljelih od COVID-a se dešava odjednom. I obično nos nije zapušen niti curi – većina ljudi koja ima koronavirus i dalje može da diše kroz nos bez većih problema.

Drugi simptom je gubitak čula ukusa. To nije kao kad je čulo ukusa smanjeno zato što pacijent nema čulo mirisa, istakli su istraživači u augustu za časopis Rhinology. Oboljeli od koronavirusa koji imaju ovaj simptom ne mogu da osjete razliku između gorkog i slatkog.

Stručnjaci sumnjaju da se ovo dešava jer virus napada nervne ćelije koje su direktno povezane s osjećajem za miris i ukus.

Vođa istraživanja, profesor Carl Philpott s Univerziteta u Istočnoj Angliji, testirao je čulo ukusa i mirisa kod 30 dobrovoljaca: 10 oboljelih od COVID-a, isto toliko onih koji su imali tešku prehladu i deset zdravih osoba.

Gubitak čula mirisa bio je najčešći kod COVID-19 pacijenata. Oni nisu mogli da identifikuju mirise i nisu mogli da razluče gorke i slatke ukuse.

„Čini se da su to karakteristike koje razlikuju koronavirus od ostalih respiratornih virusa“, kaže profesor Philpott, koji radi za humanitarnu organizaciju Peto čulo, osnovanu da bi pomagala ljudima koji imaju poremećaj čula ukusa i mirisa.

„Ovo je uzbudljiv zaključak, jer to znači da bi testiranjem čula ukusa i mirisa možda moglo da se utvrdi da li pacijent ima COVID-19 ili običnu prehladu ili grip”.

Rekao je da ljudi mogu i sami da testiraju da li im čulo ukusa i mirisa “radi”, tako što će koristiti kafu, bijeli luk, narandže, ili limun i šećer.

Dodao je da su dijagnostički testovi grla i nosa i dalje neophodni, ukoliko neko misli da ima koronavirus.

Čulo ukusa i mirisa se vraća nakon nekoliko sedmica kod većine ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom, piše BBC.

Profesor Andrew Lane je stručnjak za probleme nosa i sinusa na Univerzitetu John Hopkins u Americi. On i njegov tim proučavaju uzorke tkiva iz nosa kako bi istražili kako koronavirus utječe na gubitak mirisa, a svoja otkrića objavili su u Evropskom časopisu o respiratornom sistemu.

Ustanovili su prisustvo visokog nivoa enzima u dijelu nosa koji je odgovoran za to što možemo da osetimo miris. Smatra se da je taj enzim, koji se zove ACE-2 (angiotensin-konvertujući enzim II), polazna tačka koja omogućava koronavirusu da uđe u ćelije tijela i izazove infekciju.

Profesor Lane kaže da se sprovode laboratorijski eksperimenti kako bi se utvrdilo da li virus zaista koristi ove ćelije kako bi ušao u tijelo i inficirao ga.

„Ukoliko je to slučaj, možda ćemo moći da se izborimo s infekcijom antivirusnim terapijama koje se daju direktno kroz nos.”