Čolak: Reakcija vlasti morala je biti brža, čime bi se spasilo mnogo radnih mjesta

0
667

Mjere Vlade Srednjobosanskog kantona, koje su krunisane današnjim pozivom za dodjelu finansijskih sredstava subjektima čiji je rad zabranjen odlukom Federalnog štaba civilne zaštite, dobre su za obrte od kojih većina spada u tu kategoriju, kazao je Kemal Čolak, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca SBK.

– Mjere su dobre i mislim da će dobrom dijelu poslodavaca koji spadaju u ovu grupu biti žao što su otpuštali radnike jer je neotpuštanje radnika glavni uvjet za apliciranje za pomoć. A mislim da je 80 posto njih raskidalo ugovore o radu s radnicima – kaže Čolak.

Ostaje pitanje, kaže, šta sa srednjim firmama kojima nije zabranjen rad, a koje su sve vrijeme radile na 20, 30 ili 40 posto kapaciteta.

– Nisu otpuštale radnike, ne spadaju u red onih koji imaju pravo aplicirati za pomoć, a korektno su se odnosile i prema radnicima i prema državi – kaže Čolak.

Uvažavajući stanje, tvrdi Čolak, reakcija vlasti morala je biti brža, čime bi se spasilo mnogo radnih mjesta.

– Uvažavajući da nema novca, da je korona došla iznenada, da nije bilo spremnih proračuna, trebalo je i moralo se mnogo brže reagirati, da poslodavci znaju s čime mogu računati. Da smo imali tu informaciju prije, mnogo bi radnih mjesta bilo spašeno – kazao je Čolak.

Čovjek sa 40 godina rada u privredi kaže da će privredi i uz pomoć države trebati najmanje godina i po da se vrati na stanje prije koronavirusa.

– Trebat će nam sigurno ova i sljedeća godina, čak i kad bismo odmah počeli raditi i svi se radnici vratili na posao. Ipak, najvažnija pomoć nam je da nas puste da radimo – rekao je Čolak.

izvor: drukciji.ba

foto: vecernji.ba