Članovi Udruženja proslavili 22. godišnjicu od formiranja Udruženja RVI općine Donji Vakuf

Udruženje RVI općine Donji Vakuf  formirano je ratne 1993. godine u Bugojnu, i u svom sastavu tada je okupljalo ratne vojne invalide iz Bugojna, Gornjeg Vakufa, Donjeg Vakufa, Šipova, Jajca ali i mnoge druge ratne vojne invalide koji su u toku agresije na BiH imali prebivalište u Bugojnu.  Međutim, na 21. oktobar u Donjem Vakufu mnogi se prisjećaju i formiranja donjovakufske 370./770. Slavne brdske brigade i s razlogom kažu da je ovaj datum jedan od značajnijih u istoriji grada.

 

Na  22. godišnjicu od formiranja Udruženja ratnih vojnih invalida općine Donji Vakuf ali i 770. Slbbr,  u prostorijama Udruženja upriličeno je druženje uz zakusku za sve članove donjovakufskog Udruženja RVI. Iako je prethodnih godina organizovana svečana akademija na kojoj su dodjeljivana posebna priznanja Udruženja, kako nam je kazao predsjednik Udruženja RVI Fadil Sole, ove godine su odlučili na drugačiju proslavu godišnjice, isključivo samo sa svojim članovima.

“Ove godine smo željeli jedno intimnije druženje sa svim članovima Udruženja. Mi danas slavimo 22. godine od formiranja Udruženja ratnih vojnih invalida i za nas je ovo izuzetno važan dan, jer je prilika da se ispričamo, ali i prisjetimo onih koji više nisu sa nama”, kazao nam je Fadil Sole.predsjednik donjovakufskog Udruženja RVI.

Fadil Sole, sugrađanima poznatiji kao Fačo, odlikovan je najvišim ratnim priznanjem Ar BiH, značkom Zlatni ljiljan za zasluge u odbrani Bosne i Hercegovine i svog rodnog kraja. U svom sastavu Udruženje RVI okuplja 222 punopravna člana od čega su, pored Fadila, još trojica nosioci najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan, a jedan je dobitnik priznanja Srebrni štit.

Okupljanje na ovaj dan prilika je da se mnogi prisjete veličanstvenog ratnog puta 370/770 Slavne brdske brigade u danima agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print