Članovi KUD „Nakib Abdagić-Kiban“ Donji Vakuf u narednom periodu učestvovat će na nekoliko Smotri folklora

0
52

Njegovanje kulture, tradicije  folklora kroz igru i pjesmu već dugi niz godina ono je po čemu prepoznajemo KUD „Nakib Abdagić-Kiban“ iz Donjeg Vakufa. Sve selekcije folklora od najmlađih pa do prve grupe, učesnici su skoro svih kulturnih dešavanja u našem gradu. Ljetni  period KUD „Nakib Abdagić – Kiban „ iz Donjeg Vakufa, iskoristit će svojim učešćem  na smotrama folklora. U proteklom periodu već su  učestvovali na Smotri folklora u Jajcu i Karauli,a intenzivno rade na pripremama za učešće na smotrama folklora u Travniku, Konjicu, Podveležju, Blagaju i Jablanici.

Važno je napomenuti da će i ove godine naši  folkloraši učestvovat će na  Internacionalnom festivalu  folklora  Ohrid u Makedoniji.

U cilju približavanja i pružanja mogućnosti i djeci iz udaljenih područja od ove godine KUD „Nakib Abdagić- Kiban“ pokrenulo je folklornu sekciju za najmlađe u Mjesnoj zajednici Oborci, koji su već imali nastup u okviru Dana Ajvatovice učestvujući u dočeku konjanika iz Karaule u Oborcima , te su svoji doprinos dali na učešću Smotre folklora koju organizuje KUD „Karaula“ iz Karaule.

Pored folklorne sekcije u okviru KUD „Nakib Abdagić-Kiban „ Donji Vakuf, djeluje i radi i Dramsko-recitatorska sekcija koju vodi bibliotekarka Šahza Karahodžić.

 Dakle, pred KUDovcima je popunjeno ljeto kroz učešćna na nekoliko Smotri folkora. Podjećamo da će i ove godine KUD „Nakib Abdagić-Kiban“ biti organizatori smotre folklora u sklopu obilježavanja Dana općine Donji Vakuf.

 

 Krajem godine, prema riječima Senada Beganovića, rukovodioca KUD „Nakib Abdagić-Kiban“, ponovno će nakon pauze, organizirati Seminar za koreografe i rukovodioce folklornih grupa,sa renomoranim predavačima iz Sandžaka i Turske.