Civilna zaštita SBK provela veliku vježbu ”Pliva 22”

0
18

Kantonalna uprava za civilnu zaštitu organizovala je 21.09.2022. Združenu vježbu „Pliva 22“ na tri lokacije, na području općine Jajce. Vježba je provedena po jasno definisanom scenariju i operativnom planu vježbe.

U vježbi su, uz članove Kantonalnog štab za civilnu zaštitu i djelatnike Kantonalne uprave za civilnu zaštitu, učestvovali pripadnici kantonalnih službi zaštite i spašavanja:
• Služba za spašavanje na vodi i pod vodom
• Službe za zaštitu i spašavanje s visina,
• Službe za RKB zaštitu,
• Službe za zaštitu i spašavanje od požara
te službi za zaštitu i spašavanje i Teritorijalne vatrogasne jedinice općine Jajce.

Veliku podršku i pomoć u pripremi i održavanju vježbe pružili su Služba i Štab civilne zaštite općine Jajce. Vježba je održana uz asistenciju pripadnika Policijske postaje Jajce a bila je angažirana i Služba hitne pomoći Doma zdravlja Jajce. U tpku izvođenja vježbe koristila se sva raspoloživa oprema i MTS potrebna za izvršavanje naloženih zadataka.

Nakon završene Združene vježbe, urađena je analiza koja je potvrdila da je vježba provedena uspješno i kvalitetno, uz visok stepen profesionalizma od strane svih učesnika. Istaknuto je da je zacrtani cilj ove vježbe – uvježbavanje, provjeravanje i podizanje opće razine spremnosti operativnih snaga civilne zaštite Srednjobosanskog kantona, u potpunosti ostvaren. Zaključeno je kako se u slučaju realne opasnosti od prirodne i druge nesreće, akcije spašavanja ne mogu odraditi uspješno bez osposobljenih i motiviranih ljudi te adekvatne opreme.