Cikotić za BHRT: Balkansku rutu smo učinili manje atraktivnom za ilegalne migrante

0
28

 

Sarajevo je domaćin velike regionalne konferencije o migracijama “Sarajevo migration dialogue”, na kojoj učestvuju ministri regiona, predstavnici EU i međunarodnih organizacija. O izazovima i trendovima u oblasti migracija razgovarali smo sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem.

“Ova konferencija je prva u regionu koju će neka od zemalja organizovati na ovu temu. Ja mislim da Bosna i Hercegovina ima dosta razloga da organizuje jednu ovakvu konferenciju. Sjećate se da smo prije godinu dana bili u jako ozbiljnim problemima kad su u pitanju prisustvo i kretanje ilegalnih migranata na prostoru BiH”, rekao je Cikotić u emisiji BHT1 uživo.

Ova konferencija, kako ističe, akcentira problem ilegalnih migracija kao jedan od najkompleksnijih sigurnosnih izazova današnjice.

“Konferencija nije dizajnirana da se bavi problemima na bjelorusko-poljskoj granici, ali ćemo svakako imati jedan pristup u okviru kojeg ilegalne migracije posmatramo kao jedan od globalnih sigurnosnih izazova, kojeg ne posmatramo samo sa stanovišta sigurnosti. Razumijemo da ilegalne migracije imaju političke, ekonomske, demografske, civilizacijske, kulturološke i naravno sigurnosne aspekte koji se integriraju u taj proces kretanja, integracije, boravka, zadržavanja i readmisije ilegalnih migranata”, rekao je Cikotić.

Kako je naveo ministar Cikotić, konferencija će u okviru tri sesije razmotriti pitanja upravljanja migracijama, kontrole granica, kao i budućih izazova u oblasti migracija.

“Kroz ove tri sesije mi smo zamislili da obuhvatimo sve ono što su naša pozitivna iskustva iz prethodnih godinu i po dana u okviru kojih smo prisustvo migranata znatno reducirali. Sad smo ovu Balkansku rutu, zahvaljujući činjenici da smo kontrolu granica BiH i kontrolu kretanja i boravka migranata učinili znatno efikasnijom i manje atraktivnom za ilegalne migrante i za krijumčarenje migranata. Situaciju smo znatno unaprijedili i želimo da ta iskustva podijelimo sa svima drugima”, istakao je Cikotić.

Ministar sigurnosti BiH smatra da je situacija sa migrantima u našoj zemlji unaprijeđena kvalitetnijom kontrolom granice.

“To je rezultat znatno višeg nivoa saradnje svih sigurnosnih agencija i struktura koje se bave kontrolom granice i teritorije. Uspjeli smo da identifikujemo i uhapsimo nekoliko grupa koje su se bavile krijumčarenjem migranata. Time smo na neki način obeshrabrili i one koji su krijumčarili migrante i one koji su preusmjeravali migrante da ih usmjere na neke druge pravce. Mi sad vidimo da je sa prostora Srbije veliki broj migranata izabrao da se kreće sjeverno prema Mađarskoj i prema Rumuniji očekujući da će na sjevernim granicama Evropske unije imati lakši ulazak i prolaz u zemlje EU”, rekao je Cikotić.

Kao problem u čuvanju bh. granice Cikotić navodi i mali broj graničnih policajaca kojim trenutno raspolaže Bosna i Hercegovina.

“Bez obzira što smo ishodili odluku Vijeća ministara i odobreno nam je angažovanje 300 novih graničnih policajaca, nismo još uvijek uspješno završili konkurs za prvih 125 policajaca i 25 mlađih inspektora. Međutim, ono što smo uradili, od strane MUP-a Republike Srpske, od strane Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i SIPA-e smo povećali broj policajaca koji su pomagali Graničnoj policiji, pogotovo na istočnoj granici BiH. Povećali smo kvalitet saradnje sa Obavještajnom agencijom i sa EUFOR-om. Sinhronizacijom svih tih aktivnosti popravili smo kvalitet granice i našu rutu učinili manje atraktivnom”, rekao je, između ostalog, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, u emisiji BHT1 uživo.

 

izvor: bhrt.ba