CIK održao novu sjednicu, odbačeni zahtjevi za poništavanjem izbora i novim prebrojavanjem glasova

0
73

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je večeras 68. hitnu sjednicu na kojoj je razmatrano nekoliko zahtjeva za ponovnim brojanjem glasova, ali i poništavanjem Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici kojom je predsjedavao Suad Arnautović, članovi CIK-a razmatrali su tri tačke dnevnog reda. Prva tačka odnosila se na zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića.

Ovaj zahtjev uputilo je nekoliko stranaka, uključujući i Socijalističku partiju RS-a, koaliciju Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu, te Pokret za državu. Pojedini zahtjevi odnosili su se samo na određene općine, dok je jedan uključivao i ponovno brojanje glasova za sve nivoe vlasti u BiH.

Međutim, svi zahtjevi su odbačeni te je navedeno kako su preuranjeni.

Također, na sjednici je raspravljano i o nekoliko zahtjeva koji se tiču kontrolnog brojanja glasačkih listića, a ove zahtjeve osim stranaka uputilo je i nekoliko građana. I ove zahtjeve članovi CIK-a su odbacili kao preuranjene.

Na kraju sjednice, članovi Centralne izborne komisije raspravljali su i o zahtjevima koji se odnose na poništavanje izbora, ali su i oni odbačeni.

Na kraju sjednice, predsjednik CIK-a Suad Arnautović zakazao je 69. hitnu sjednicu koja bi se trebala održati večeras u 20:15 minuta, a na kojoj će se naći Prijedlog odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora.

Izvor: Klix.ba