CIK odlučio: Prošao prijedlog Branka Petrića, poznata raspodjela mandata

0
124

Branko Petrić, Irena Hadžiabdić, Stjepan Mikić, Novak Božiković i Vlado Rogić glasali su za prijedlog Branka Petrića o načinu popune Doma naroda FBiH.

Tako će se raspodjela mandata iz kantonalnih skupština u FBiH vršiti po popisu iz 2013. godine,a li će iz svake skupštine ući po najmanje jedan delegat iz svakog konstitutivnog naroda,ukoliko je kao takav izabran u kantonalne skupštine .

Prijedlog Branka Perića - undefined
FOTO: Screenshot: Prijedlog Branka Perića

CIK je, kako smo već ranije pisali, pripremio četiri prijedloga o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, dva prijedloga su zasnovana na popisu iz 1991., a dva na popisu iz 2013. godine.

Prva varijanta predlaže da se koristi popis stanovništva iz 1991. godine, uz primjenu člana 8 tačka 3 Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Drugi prijedlog je da se koristi popis iz 1991. godine, ali da se ne primjenjuje princip 1/1/1. Varijanta broj dva predeviđa da ne bi bilo bošnjačkih zastupnika iz Posavskog, BPK, Kantona 10 i ZHK; hrvatskih iz USK, BPK i KS te srpskih iz Posavskog, BPK i ZHK.

Treći prijedlog je korištenje popisa iz 2013. i princip 1/1/1, dok je četvrta varijanta popis iz 2013. godine, ali bez garancije da će iz svakog kantona biti izabran predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

Prema posljednjoj varijanti, u Domu naroda ne bi bilo zastupnika Bošnjaka iz Posavskog kantona, BPK, HNK, ZHK i Kantona 10. Prema istoj varijanti ne bi bilo zastupnika Hrvata iz USK, TK, KS i BPK, dok srpskih zastupnika ne bi bilo iz Posavskog kantona, BPK, SBK i ZHK.

Izvor: Radiosarajevo.ba