CIK BiH: Za oktobarske izbore prijavilo se 108 političkih subjekata

0
30

Izvor: BHRT/Tijana Kecman (H.S.)

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine saopštila je da se 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata prijavilo za učešće na Opštim izborima 2. oktobra. Mnoge od tih stranaka, uprkos značajnom poskupljenju takse, prijavile su i kandidate za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske. To ipak ne znači da će svi ovi politički subjekti na kraju imati svoje kandidate.

Već sada se zna da će prijedlog Trojke, SBB-a, NES-a i još nekoliko stranaka za člana Predsjedništva biti SDP-ov Denis Bećirović.

“Pokazujemo da smo u prvom koraku u stanju kao opozicija da se objedinimo, da bi u drugom koraku nakon izbora krenuli u istinsko ujedinjenje”, poručio je potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović.

SDA će takođe imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH. To će, najvjerovatnije, biti predsjednik stranke Bakir Izetbegović, koji je funkciju člana Predsjedništva do sada obavljao dva puta.

“To što se svi ujedinjuju protiv jednoga, i to je dokaz snage. Gdje su predsjednici tih stranaka, zašto isturaju nekog trećeg, četvrtog?”, izjavio je Izetbegović.

Za razliku od opozicije u Federaciji BiH koja je odabrala taktiku ukrupnjavanja, u Republici Srpskoj nešto drugačiji pristup. DNS na izbore izlazi samostalno, sa predsjednikom te stranke, Nenadom Nešićem kao kandidatom za člana Predsjedništva i Radislavom Jovičićem za predsjednika Republike Srpske. SDS i PDP imaju jedno ime – Jelenu Trivić, kandidata za predsjednicu Republike Srpske. SDS treba dati kandidata za člana Predsjedništva BiH, a šanse za to imaju predsjednik Glavnog odbora Milan Miličević i lider te stranke Mirko Šarović.

“Ne bih prejudicirao bilo šta po tom pitanju, to ostavljamo za sjednicu stranačkih organa. Znaćete to vrlo brzo. Kao što će konkurencija vrlo brzo izaći sa svojim imenima, kandidatima. I oni kalkulišu oko toga i ne izjašnjavaju se, pa nećemo ni mi”, kazao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

A u redovima vladajućih u Republici Srpskoj pominje se nekoliko opcija, ali se i priča da će imati zajedničke kandidate. Unutar SNSD-a provlače se tri imena – Milorad Dodik, predsjednik stranke, Nebojša Radmanović kao i Željka Cvijanović. Kombinatorika će najviše zavisiti od Dodikove odluke – da li će u borbu za funkciju u Republici Srpskoj ili za još jedan mandat u Predsjedništvu. Idu na sve nivoe vlasti.

“Za NSRS, za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, za predsjednika Republike Srpske i za srpskog člana Predsjedništva BiH. Isto tako je bitno da smo se prijavili i za sve nivoe – od kantona pa do Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, navodi portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Zna se i da će lider DF-a Željko Komšić probati do četvrtog mandata u Predsjedništvu BiH. HNS će takođe imati jedno ime. Spekulisalo se da će ta odgovornost biti na Mariju Kordiću, gradonačeniku Mostara, ali je on to demantovao. Ostaje ime predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića, iako ni oni nisu izašli sa zvaničnom potvrdom.