CIK BiH danas donosi odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH će, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, danas donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH koji bi trebali biti održani 2. oktobra ove godine.

Predsjednik CIK-a BiH Ahmet Šantić ranije je kazao Feni da će pored te odluke CIKBiH donijeti i set pratećih odluka, prije svega odluku o zaključivanju biračakog spiska za sve jedinice lokalne samouprave. Dodao je da će u ponoć sa 3. na 4. maj biti zaključen birački spisak.

Šantić ističe da je to bitno napomenuti iz razloga što će do tog datuma potencijalni kandidati koji žele da se kandidiraju uime političkih subjekata morati biti upisani upravo u onu osnovnu izbornu jedinicu za koju žele da se kandidiraju.

Pored te odluke, CIKBiH će donijeti odluku o ukupnom broju mandata koji se biraju u svakoj izbornoj jedinici, uključujući i broj nacionalnih manjina u onim općinama, odnosno gradovima gdje se oni biraju, u skladu sa statutima jedinica lokalne samouprave.

“Donijet ćemo i takozvanu, ja je zovem potencijalnu odluku o glasanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. To je uvjetna odluka, jer će se konačna odluka o tome gdje će se glasati u DKP-ima znati tek na osnovu broja upisanih birača koji žele da glasaju u DKP-ima”, kazao je predsjednik CIK-a.

Po njegovim riječima, bit će donesena i odluka o nazivima izbornih jedinica i broju birača za svaku izbornu jedinicu.

To je set odluka koje prate temeljnu odluku o raspisivanju izbora.

Također, bit će usvojeno uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za sve učesnike u izbornom procesu – od političkih subjekata, općinskih izbornih komisija i Centralne izborne komisije.

Za provedbu izbora predviđen je iznos od oko osam miliona KM. Od toga u budžetu institucija BiH planirana su sredstva u iznosu od oko četiri miliona KM, a ostatak od četiri miliona KM su dužne da u budžetima osiguraju jedinice lokalne samouprave.

                                                                                                                                 /izvor:klix.ba/

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print