Cijene kvadrata u Sarajevu košta i do 8.500 maraka

0
36
25.01.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Bosni i Hercegovini jutros su temperature isle i do -20. Glavni grad okovan je ledom, najniza jutarnja temperatura bila je -15 supnjeva Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Tržište nekretnina u BiH fokusirano je na Sarajevo, a cijena kvadrata novogradnje u centru dostiže i do 8.500 KM

Cijene na tržištu nekretnina u konstantnom su rastu, pa su tako i u Sarajevu porasle za čak 30 posto.

Haris Kadić, agent za nekretnine iz agencije „Stanpromet“, kazao je da cijena kvadrata, posebno u najatraktivnijim dijelovima Sarajeva, sigurno neće padati pa, ukoliko građani žele investirati novac u nekretnine, sada je pravo vrijeme.

– Bojim se da se cijene nikad neće vratiti na staro – rekao je Kadić za Avaz.

Najprodavaniji su manji, jednosobni stanovi, od 30 do 40 kvadrata, a zatim dvosobni od 55 do 70 kvadrata. Tržište nekretnina u BiH fokusirano je na Sarajevo, a cijena kvadrata novogradnje u centru dostiže i do 8.500 KM.

– Kada je riječ o starogradnji, cijena kvadrata kreće se od 2.500 pa do 5.000 KM za renovirane stanove – kazao je Kadić i dodao da Sarajevu nedostaje veliki broj stanova.

Govoreći o dijaspori, Kadić je kazao da je zabilježen veći broj kupaca iz Sjedinjenih Američkih Država, a razlog za to je jačanje dolara.

– Mi smo primijetili veći broj kupaca iz Amerike, Kanade, tamo gdje je dolar bio glavno platežno sredstvo, iz razloga što je dolar porastao pa su ljudi investirali – zaključio je Kadić.

fokus