Cijene goriva u dijelu BiH nastavit će da padaju – šta će biti s namirnicama?

0
86

Cijene goriva na pumpama širom RS niže su za 12 feninga po litru, a u narednim danima očekuje se dodatno niža vrijednost ovog energenta za tri feninga po litru.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS, za “Nezavisne novine” ističe da je primjetno pojeftinjenje benzina i dizela u prosjeku za 12 feninga na benzinskim pumpama u RS kod svih distributera zadnjih nekoliko dana.

“Pad ulaznih cijena automatski kroz mehanizam ograničenja marže od 0,25 KM po litru, koji je Vlada RS uvela u aprilu ove godine, snižava maloprodajne cijene naftnih derivata i na taj način onemogućava da se zadržavaju na prethodnom nivou”, kazao je Trišić.

Ističe da će vrijednost goriva i u narednih sedam dana padati te da se nakon toga očekuje stagnacija.

“Što se tiče cijena tečnog naftnog gasa (TNG), one su neizvjesne zbog ograničenih dostupnih količina. Cijene su i dalje visoke te je teško dati tačnu prognozu kako će se tokom zime tržišta snabdijevati ovim energentom”, pojašanjava Trišić.

Dodao je da u prosjeku BMB95 sada košta 2,19-2,29 KM po litru, dizel ED5 je 2,07-2,29 KM po litru, dok je TNG i dalje 1,49-1,56 KM po litru.

Podsjetimo, cijene goriva na pumpama u ovoj godini su mjesecima rasle, pa su tako od januara do kraja oktobra bile veće pola marke po litru. U januaru ove godine benzin BMB95 u prosjeku je koštao 1,84, a dizel ED5 1,82 KM.

Da su niže cijene goriva značajne za potrošače, smatra Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

“Naravno da je jako bitno da padaju cijene goriva. To je bitno svim ljudima jer znamo da je gorivo glavni pokretač svega, tako da je svaki fening jeftinije gorivo spas za same potrošače”, kazala je Marić.

Ističe da niže cijene goriva neće  utjecatii na niže cijene osnovnih životnih namirnica.

“Iako goriva pojeftinjuje, neće se desiti da dođe do pojeftinjenja osnovnih životnih namirnica”, kazala je Marićeva i istakla da je to sigurno apsurd u svemu.

“Međutim, sigurno je da smo zadovoljni što se zaustavio rast cijena i ako u narednom periodu dođe do značajnijeg pada biće to na veliko zadovoljstvo građana”, zaključila je Marić.