Cigarete manje štetne od nargile

0
94

Nargila barovi u kojima se puši vodena lula iz koje se udiše dim začinjen raznim aromama su masovna pojava u BiH. U nargili uživaju čak i maloljetnici. Generalno, među mladima preovladava mišljenje da dim iz nargile nije opasan kao pušenje običnih cigareta.

Toksične supstance

Vode se time da nigdje ne stoji upozorenje na opasnost konzumiranja nargile kao što je to istaknuto na kutijama cigareta.

No, Aida Ramić, federalni koordinator za kontrolu duhana i pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, u izjavi za „Avaz“ kaže da je nargila štetnija od duhana.

Samo zato što duhan u nargili miriše ljepše od onog u cigaretama, a koje su jedan od najvećih uzročnika raka pluća i srčanih oboljenja, ne znači da ne sadrži čak i kancerogene materije.

– Nargila u sebi sadrži veću količinu štetnih supstanci nego cigareta. Jer, cigareta, koja se popuši dvije do pet minuta, kod konzumenta znači unošenje do pola litra duhanskog dima, dok se konzumiranjem nargile unosi više od jednog litra duhanskog dima sa svim toksičnim hemijskim supstancama – pojasnila je Ramić.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da štetnost po zdravlje proizlazi iz toksičnih efekata dima duhana i karbonmonoksida koji je prisutan kod pušenja nargile i to čak u značajno većoj količini od one koja se apsorbira pušenjem obične cigarete duhana. Također, opasno je i što nargilu puši više osoba pa postoji rizik od prenošenja tuberkuloze i hepatitisa.

Električne cigarete

Ramić upozorava i na električne cigarete, navodeći da su one duhanski proizvod, a ne sredstvo za odvikavanje.

– Uobičajena percepcija naših ljudi nekako je na toj ljestvici da su cigarete najštetnije, što su istraživanja pokazala da je pogrešno. Kada su se pojavile na tržištu prije više od deset godina, električne cigarete predstavljale su jedan oblik duhanske industrije iz pozadine. One u sebi sadrže rastvor s nikotinskim punjenjem koji može da sadrži količinu i do 200 popušenih cigareta. Teško je povjerovati da neko ko ide na odvikavanje upotrebljava električnu cigaretu jer u sebi sadrži nikotin. A nikotin je hemijska supstanca koja izaziva ovisnost – kazala je Ramić.

od 7 KM do 15 KM košta nargila, zavisno od ukusa

1 „seansa“ pušenja nargile može biti gora od 100 cigareta

od 4 do 6 KM koštaju cigarete

od 4.000 aktivnih supstanci u jednoj cigareti oko 400 je štetno, a 40 je kancerogeno

35 do 180 KM košta električna cigareta koja sadrži rastvor s nikotinskim punjenjem koji može da sadrži količinu,

AVAZ