6.5 C
Donji Vakuf
Četvrtak, Februar 22, 2024
Naslovnica Vijesti BiH Čerkez: Situacija je dramatična, vakcine ćemo nabavljati s nivoa FBiH

Čerkez: Situacija je dramatična, vakcine ćemo nabavljati s nivoa FBiH

0
151

Formiranje ad-hoc tijela na nivou Federacije BiH preko kojeg bi se išlo sa nabavkama vakcina protiv koronavirusa s nivoa Federacije, jer je zakazala država, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

Učesnici su rekli da je epidemiološka situacija alarmantna i da se Federacija nalazi pred lokcdownom i da se pravi priliv pacijenata očekuje za dvije sedmice te da sve više obolijevaju mlađe osobe.

– Današnji sastanak sličan je onom od 16. marta 2020. godine. Iz toga se može prosuditi da opet imamo vanrednu situaciju, jako raste broj zaraženih, događa se novi val. Raspravljali smo danas o dva segmenta, epidemiološkim mjerama i vakcinama – rekao je na današnjoj press konferenciji premijer FBiH Fadil Novalić.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH i član Kriznog štaba FBiH, dodao je da je situacija dramatična te da je zaključeno da se u nabavku vakcina ide sa nivoa FBiH.

– Danas je situacija dramatična. Ovakva stuacija nas vodi u u scenarije Italije, Španije, s početka pandemije. Žao mi je što smo došli u situaciju da o tome govorimo. BiH je u drugom valu, kod vakcina zakazali su organi vlasti BiH. Na pragu smo lockdowva. Današnji zaključak je formiranje ad-hoc tijela koje će biti pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH, a koje će sadržavati i instutucije i ministarstva finasija, zavoda za javno zdravstvo, predstavnike parlamenata i tri kantona, te Transparenci international i pokušati pokrenuti sve da se vakcine nabave kroz mehanizam Federacije. Ne oklijevati niti jednog trenutka, jer nećemo moći uvesti ljude u bolnice. Kantoni nemaju kapacitet za nabavku vakcina – rekao je Čerkez.

Ljekar Mirsad Kacila član Odbra za zdravstvo u Federalnom parlamentu je kazao da je stanje alarmantno u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, da imaju vapaje iz Opće bolnice i KCUS-a zbog priliva velikog broja pacijenata oboljelih od koronavirusa.

– Pacijenti leže po hodnicima, a broj zaraženih raste. Puno kolega je zaraženo i smatram da mora postojati adekvatnija reakcija svih niva vlasti. Svaki dan nas bombarduju s novim sojevima koji su opasniji. Mjere bi trebale biti drastičnije. Odlučili smo da pomognemo u ovoj konfuziji nabavke vakcine, a mi nemamo vakcina, to je realnost. Država nije uradila posao. Ne treba da čekamo ko ne može neće ili je nesposoban. Formirati tijelo da reagira odmah. Bojim se da nećemo dobiti vakcinu još nekoliko mjeseci – rekao je Kacila.