Čerkez: Iz sporne sjednice Vlade FBiH nije razvijen klaster

0
33

Član kriznog štaba Federalnog ministarstva Goran Čerkez referirao je do sada od ukupnog broja zaraženih koronavirusom 55 posto žena.

– Do sada smo imali devet smrtnih ishoda od čega je pet muškaraca i četiri žene, kazao je.

Naglasio je da građani moraju voditi računa o svom psihičkom zdravlju.

Na pitanje novinara, vezano za tematsku sjednicu Vlade FBiH od 16. marta za koju je jučer rečeno da je jedan od klastera u Sarajevu, Čerkez je odgovorio da se iz tog klastera nisu razvili novi klasteri, ali je bilo određene sumnje da su osobe s tog skupa bile pozitivne, ali se to pokazalo nakon sjednice Vlade.

– Od te sjednice je prošklo 14 dana i nije bilo zaraza direktno što se tiče sastanka na Vladi. Mislim da epidemiolozi moraju kroz ankete obuhvatiti sve i komunicirati s kontaktima. Mislim da su oni to i uradili, procijenili rizike. Mi moramo, posebno oni koji dođu u problem da budu iskreni u svojim epidemiološkim anketama, da daju tačne podatke s kim su bili i gdje, jer jedino tako možemo zaštiti ljude, naglasio je Čerkez.

Istovremeno je naglasio da u BiH ni u jednom momentu nije nedostajalo testova.

Vezano za obavezno nošenje zaštitnih maski, Čerkez je kazao da one ne štite nas lično, nego one što su preko puta nas.

– Ako imamo evidenciju da od koronavirusa oboljeva i veliki broj mladih, a veliki broje je asimptomatskih, mislim da sam dao odgovor da maske na određen način štite. Naša procjena je da je dobro nositi masku, da je dobro zaštiti se i ja stanovništvu i dalje preporučujem da se pridržavaju mjera i da nose zaštitne maske na pravilan način, naglašava Čerkez.

Na pitanje Oslobođenja da li je povećani povećani broj novooboljelih povezan sa većim brojem testiranja na Covid-19 Čerkez je odgovorio da su od početka krize govorili da testiraju prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno da smo testirali prema definiciji slučaja: “Bilo je bitno da uhvatimo prvu osobu, a s vremenom se povećavao broj zaraženih i klastera, kao i broj ljudi koje treba testirati i provjeriti. Sve što smo dosad radili to je bilo prema standardima, preporukama, a i kada govorimo o kriterijima za testiranje BiH je jedna od boljih zemalja koja se drži zahtjeva za testiranje”.

izvor: oslobodjenje.ba