Centralnu džumu-namaz u Baš-džamiji predvodit će muftija mostarski Salem ef. Dedović

0
102

U okviru 509.Dana Ajvatovice, danas će u donjovakufskoj Baš-džamiji bili klanjana centralna džuma-namaz koju će predvoditi hatib muftija mostarski, mr.Salem ef. Dedović.

Salem ef.Dedović je u novembru 2001. godine diplomirao na Općem odsjeku Fakulteta arapskog jezika Univerziteta Al-Azhar u Kairu. Položio sve ispite predviđene planom i programom Postdiplomskog studija  Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, i pod vodstvom mentora doc. dr. Mustafe Hasanija, na katedri šerijatskog prava, priprema magistarski rad u oblasti vakufa.

Odmah po završetku studija u Kairu vraća se u domovinu i stavlja na raspolaganje Islamskoj Zajednici u Mostaru. Preuzima dužnost imama, hatiba i muallima u Lakišića džamiji u Mostaru, a potom je kraći period bio vršilac dužnosti glavnog imama i imama, hatiba i muallima u  Stocu. U Gimnaziji Mostar radio je kao redovni profesor islamske vjeronauke i arapskog jezika.

Na platou Ajvatovice danas će u 15 sati biti upriličeno podizanje zastava zemalja učesnika manifestacije „509.Dani Ajvatovice“.

U drugim općinama Srednjobosanskog kantona, prema programskim sadržajima 509.Dana Ajvatovice, danas će u Busovači u organizaciji MIZ Busovača biti upriličena promocija knjige, „Stotinu i jedno prisjećanje – tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo“, grupa autora. Promotori: muftija dr. Ahmed Adilović, mr. Sumeja Ljevaković-Subašić i Zehrudin-ef. Hadžić

U Travniku će u Karaula, na platou ispred džamije biti održan vjersko-kulturni program od 20 sati – Koncert ilahija, kasida i sevdalinki, učesnici: Hor Gazi-aga i Udruženje ljubitelji sevdaha „Sevdalinka“.