Centralna svečanost klanjanja Kurban-bajrama za područje Medžlisa Islamske Zajednice Bugojno održana je u Sultan Ahmedovoj džamiji

0
20

Najradosniji islamski praznik se obilježio i u svim džamijama na području bugojanskog medžlisa.

Klanjanje Kurban-bajrama na području Medžlisa Islamske zajednice Bugojno proteklo je u atmosferi povoljne epidemiološke situacije i shodno tome velikog broja vjernika, koji su tradicionalno bajram namaz obavili na ukupno 25 lokacija medžlisa Bugojno .

Predbajramski vaz vjernicima u Sultan Ahmedovoj džamiji održao je glavni imam medžlisa IZ Bugojno Kemal ef. Tokmić. Osvrnuo se na vrijednosti Kurban bajrama s aspekta čuvanja i pažnje muslimana prema porodici i vlastitoj djeci, vršenju neophodne kontrole nad sinovima i kčerima, te važnosti čuvanja prirode, kao dara od Boga čovječanstvu.

  • Najradosniji islamski praznik se obilježio i u svim džamijama na području bugojanskog medžlisa

    Najradosniji islamski praznik se obilježio i u svim džamijama na području bugojanskog medžlisa

    FOTO: A. MANDŽIĆ


Pozvao je vjernike da se ono što je stvoreno lijepo, skladno i uredno čuva, u prvom redu naše rijeke i izletišta. Efendija Tokmić je imamio Kurban-bajram i vjernicima prezentirao bajramsku hutbu.

– Kroz klanje kurbana žrtvujemo se na svim poljima, na putu dobra, a udaljavmo se od svakog zla. Približimo se jedni drugima, svojoj rodbini, svojim prijateljima, i komšijama, i kroz dijeljenje kurbanskog mesa , posjetimo ljude sa kojima svakodnevno živimo i na taj način iskažemo svoju ljudskost, vjeru i svoj lijep odnos prema drugima. Upućujem dovu Allahu dž.š. da primi i ukabuli naše žrtve, naše kurbane kao izraz najiskrenije i najveće pobožnosti i požrtvovanosti prema našem Stvoritelju – poručio je ef. Tokmić.

Nakon Bajram namaza uslijedila su bajramsko čestitanja vjernika poslije čega je obilježavanje ovog velikog muslimanskog blagdana nastavljeno u krugu porodica i prijatelja.

avaz.ba