Centar za mlade Donji Vakuf obilježio uspješnu godinu rada

0
46

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. i po prvi puta u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”. Tim povodom, a uvažavajući deklaraciju o ljudskim pravima, saradnja JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf i Općine Donji Vakuf rezultirala je adekvatno opremljenom i za rad osposobljenom prostorijom za mlade koja je svoja vrata otvorila na Međunarodni dan ljudskih prava.

Centar za mlade svečano je otvoren 10 decembra 2018., a godinu dana kasnije, kroz ove prostorije prošlo je na stotine mladih koji su zajedno realizovala brojne ideje, projekte, pohađali kurseve.

Almedina Ridžal, mlada je aktivistica, volonterka, koja je i pored svojih studentskih obaveza proteklih godina uvijek pronalazila vremena ali i načina da realizuje projekte koji su Donji Vakuf promovisali u najljepšem svjetlu.

„Prostorije Centra za mlade veliki su napredak za rad i druženje mladih naše općine, koji će imati priliku da svoje ideje puno lakše realizuju. Zahvaljujem se načelniku Sušiću i direktoru Hrvačiću koju su našli načina da mladima općine Donji Vakuf obezbijede prostorije u kojima će nesmetano moći raditi“, kazala je Almedina te dodala,

„U ovih godinu dana, u prostorijama Centra za mlade, održane su radionice Fondacije Hastor, Omladinske banke i Fondacije Mozaik, MovieQ, TEFL obuka za međunarodnu diplomu engleskog jezika, kurs Turskog jezika, radionica instituta Emre Sarajevo, radionice Asocijacije AZAD, časovi horskog pjevanja i još brojne druge radionice koje su okupile nekoliko stotina mladih Donjeg Vakufa“.

Osnivanjem Centra za mlade gradske vlasti su pokazale kako ispunjavanjem člana 14. Zakona o mladima Federacije BiH, vode računa o potrebama mladih u našem gradu.

Tim Centra za mlade Donji Vakuf poziva sve mlade Donjovakufljanke i Donjovakufljane da im se pridruže i uključe u aktivnosti koje planiraju realizirati i u budućnosti.