Čengić: SDA ostaje u krilu Čovića ili će podržati prijedlog SDP-a?

0
40

Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH je u skladu s​a​principima presude Ustavnog suda u slučaju “Ljubić”, u skladu sa Ustavom FBiH, ispunjava obaveze iz Izbornog zakona BiH, u skladu je sa preporukama Venecijanske komisije i omogućava​ nesmetanu​implementaciju rezultata izbora 2018. godine, smatra Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije BiH, koji je ovo naveo u emisiji “Tema sa Nikolinom Veljović” na TV1.

SDP BiH je zajedno sa DF-om u parlamentarnu proceduru uputio navedeni zakon i zatražio održavanje vanredne sjednice Parlamenta FBiH samo sa ovom tačkom dnevnog reda. Rok za sazivanje sjednice je 14 dana prema Poslovniku, a ukoliko to ne uradi predsjedavajući Edin Mušić, zastupnici ova dva kluba ćesami​sazvati sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

“Nervoza koju pokazuje HDZ najbolji je pokazatelj da smo na tragu pravog rješenja. HDZ je svjestan da u Parlamentu FBiH nemaju Dodika da im pomogne u blokiranju rješenja koje nije u interesu samo njihove stranke. Treba napomenuti da je i Narodna skupština RS donijela Zakon o izbornim jedinicama, a FBiH još nikada nije ispunila tu obavezu. Zakon koji mi predlažemo popunjava tu pravnu šupljinu i rješava pitanja iz presude Ustavnog suda. Također, nemoguće je Izbornim zakonom BiH donositi odredbe suprotne Ustavu FBiH, u kojem jasno stoji da iz svakog kantona mora biti izabran po jedan delegat iz reda svakog naroda, ukoliko je izabran, tako da je naš prijedlog u skladu s Ustavom, za razliku od prijedloga HDZ-a koji bi donieo samo veće podjele i koji bi veoma brzo bio stavljen van snage kao neustavan”, istaknuo je Čengić i dodao kako u ovom slučaju treba glasno razotkriti motive Dragana Čovića i ne smije mu se dozvoliti da preko medijskih satelita​ HDZ-a​prodaje svoj prijedlog kao zaštitu Hrvata.

„Čović i njegov HDZ koriste tu mantru samo kako bi pljačkali ovu zemlju i to najviše​Hrvate iz BiH. Te ljude će ovaj prijedlog samo dodatno osiromašiti. ​Hrvate smatram braćom i sestrama po domovini i stoga moram naglasiti da je jedina zaštita za Hrvate, kao i za sve druge građane BiH, u pravnom rješenju koje im nudi jednakopravnost i jednaku zaštićenost na svakom pedlju ove zemlje.Motivi HDZ-a su jasni, oni pokušavaju skrojiti Izborni zakon tako da uspostava vlasti u cijeloj državi ovisi o desetak općina u kojima imaju apsolutnu većinu, u kojima je HDZ već više od dvije decenije jedina vlast, gdje drže sve pod kontrolom i na taj način strahom, praznim obećanjima, prodajom radnih mjesta i socijalnom kupovinom građana sebi uvijek mogu osigurati glasove. To su iste one općine iz kojih građani najviše odlaze i u kojima se rađa najmanje djece, što je najbolji pokazatelj da HDZ ne radi u interesu Hrvata nego u interesu svojih tajkuna”, upozorava Čengić i zaključuje kako SDA ima priliku da prvi put u ovom mandatu između Čovića i države izabere državu.

„Na njima je odluka da li će ostati u krilu Dragana Čovića ili će podržati naš prijedlog zakona. Tužno je to da SDA kao ​vodeća stranka pozicije i vlasti nema rješenje, te da pored cijele mašinerije pravnika i političara u vladama i ministarstvima na svim nivoima, rješenje ipak dolazi od opozicije”, naglašava Čengić.

KO SDP BiH Travnik