BZK “Preporod” obilježava Dan bosanske pismenosti

0
51

U povodu 830. godišnjice Povelje Kulina bana, koja je obilježena 2019. godine, a tragom Povelje o bosanskom jeziku iz 2002. godine, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” donijela je Odluku o proglašenju Dana bosanske pismenosti, koji se obilježava danas, 29. augusta, na dan kada je 1189. godine Povelja napisana.

Povelja Kulina bana, napisana 1189. godine, nije samo pravni dokument kojim se potvrđuje državnost Bosne, nego je to dokument koji potvrđuje bogatstvo pisane riječi, jezika, govora – pismenosti.

Tim povodom su na konferenciji za medije predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić, direktor Instituta za jezik UNSA Alen Kalajdžija i akademik Dževad Jahić ukazali na važnost Povelje Kulina bana.

Oni su istakli da je Povelja bosanski državni dokument, ali je ujedno i temeljno važan dokument bosanske pismenosti kao takve – riječ je o prvorazrednom historijskom izvoru milenijske povijesti Bone, kao i njenog bosanskog jezika, odnosno, bosanske pismenosti.

“Danom bosanske pismenosti želimo skrenuti pažnju na bosanski jezik kao takav, na njegovu povijesnu utemeljenost i njegov osobeni status i identitet, odnosno, afirmirati ga kao lingvističku činjenicu, uz isticanje svijesti o važnosti maternjeg jezika”, kazao je Kodrić.

Ono što Povelju Kulina bana čini jedinstvenom, kazao je Jahić, je i to što dokazuje da je u 12. stoljeću postojala pisana tradicija države Bosne, a jezik kojim je pisana je vrlo blizak našem današnjem, bosanskom jeziku.

Zbog brojnih činjenica, Jahić smatra da 29. august treba biti dan državnosti BiH.

Bosna i Hercegovina, podsjetio je prof. Kalajdžija, jedna je od rijetkih država u svijetu u kojoj je zastupljeno pet pisama: glagoljica, bosančica, arebica, ćirilica, te savremena latinica. Povelja je pisana ćirilicom.

“Povelja bana Kulina je najstariji južnoslovenski štokavski narodni spomenik i najstariji južnoslovenski diplomatski tekst”, naglasio je Kalajdžija.

Stoga se Danom bosanske pismenosti želi skrenuti pažnja na sadržaje na bosanskom jeziku, a prije svega na bošnjačku i bh. književnost.

Intencija je i da se Danom bosanske pismenosti upozori i na kontinuirano ugrožavanje, osporavanje i negiranje bosanskog jezika i sadržaja na bosanskom jeziku.

Povodom Dana bosanske pismenosti, bit će održani prigodni programi i radionice u svih 60 Preporodovih podružnica u BiH i inozemstvu, a u Banjoj Luci će biti održan i okrugli stol pod pokroviteljstvom potpredsjednika entiteta Republika Srpska Ramiza Salkića.

izvor: bhrt.ba