Buvlja pijaca problem u SBK: Načelnik Bugojna predlaže da se dogovorom traže odgovarajuća rješenja

0
86

Ispred zgrade općine Bugojno u petak, 21.07.2017. godine, okupili su se nezadovoljni  prodavači na buvljoj pijaci iz Bugojna i drugih gradova i drugih gradova. Razlog nezadovoljstva je onemogućavanje ulaska i prodaja roba na buvljoj pijaci od strane resorne kantonalne inspekcije. Sastanku su prisustvovali predstavnici prodavača i načelnik općine. Sastanak je trajao oko dva sata, te su dogovoreni pravci rješavanja problema koji su slični u svim općinama SBK-a.

Tokom sastanka tražen je način rješavanja rada prodavača na buvljoj pijaci. Ovom prilikom istaknuto je da prodavači nemaju adekvatna rješenja. Prodavači ispred zgrade Općine Bugojno i prostorija Tržišne inspekcije SBK-a tražili su rješenja, za većinu prodavača ovaj vid rada je jedini izvor prihoda.

Prodavači ističu da su za poštivanje zakonskih odredbi, spremni plaćati potrebne dadžbine, ali da dadžbine budu u skladu s njihovim radom. Pojedini prodavači rade jedan dan, drugi tri, a neki 6 dana. Smatraju da izdvajanja ne mogu biti ista za sve. Problem je isti u općinama cijelog SBK-a.

Načelnik Hasan Ajkunić pokrenuo je inicijativu za rješavanje ovog problema.

Problem je kompleksan s obzirom na to da se na buvljoj pijaci prodaje i nova i polovna roba, ali i tekstil, proizvodi od plastike, metala, obuća itd. Pored prodavača iz našeg grada na pijacu stižu i prodavači iz drugih gradova i kantona. Rješenje ne postoji na nivou SBK-a ni u jednoj općini, tako je prodaja na buvljim pijacama dovedena u pitanje.

Izneseni su problemi, sagledana rješenja iz drugih kantona. Načelnik Bugojna pokrenuo je i inicijativu da se naredne sedmice u Travniku održi sastanak načelnika općina SBK-a, predstavnika Vlade SBK-a i resornog ministarstva kako bi se pronašlo zajedničko rješenje i omogućio rad na buvljoj pijaci. Predstavnici prodavača su ogorčeni, nadaju se da će naredng petka (kada je pijačni dan u Bugojnu) moći raditi na pijaci.

-Naredni sastanak planiran je u utorak u 12:00 sati u Kristalnoj sali općine Bugojno, a na sastanak se pozivaju prodavači na buvljoj pijaci u Bugojnu, predstavnici Vlade SBK-a i načelnik kako bi se nastavilo s rješavanjem problema, rekao je ovom prilikom Ajkunić.

 

Načelnik općine Bugojno uputio je poziv prodavačima na buvljoj pijaci u Bugojnu da resornoj općinskoj službi, do utorka (25.07.2017.) do 12:00 sati, podnesu zahtjev za registraciju rada na buvljoj pijaci na osnovu kojeg bi se trebao pronaći prijedlog privremenih rješenja, dok se problem ne riješi na nivou SBK-a.