Busovača će ipak dobiti milion KM granta za realizaciju projekta “Plava voda”

0
20

Nakon odgađanja redovite sjednice Općinskog vijeća Busovača ipak je održana izvanredna sjednica na kojoj je usvojen milionski grant za realizaciju projekta “Regionalni vodovod Plava voda”

Nakon inzistiranja načelnika općine Busovača g. Asima Mekića zakazuje se prva izvanredna sjednica Općinskog vijeća u ovom mandatu za dan 20.05. sa jednom točkom dnevnog reda, a to je prihvatanje granta u vrijednosti 1 000 000 KM (500 000 eura) na kojoj  se, zahvaljajući odgovornosti i savjesnom djelovanju općinskih vijećnika Busovača, grant ipak usvaja.

Podsjećamo da je za 7.5. ove godine bila zakazana sjednica Općinskog vijeća Busovača koja nije održana zbog sporne tačke dnevnog reda o imenovanju predsjednika općinske izborne komisije Busovača na kojoj je inzistirao Klub vijećnika OO HDZ Busovača. Iz medijskog prijepisa članstva Općinskog vijeća Busovača moglo se zaključiti da je glavna tema te sjednice trebala biti hitno usvajanje granta iz Sida EBRD II za projekat “Regionalni vodovod Plava voda”, i upravo zbog hitnosti ove točke dnevnog reda nije bilo prostora za bilo koje druge odluke.

“Sve ostalo je manje važno, najvažnija stvar u ovom trenutku jeste da je sjednica održana i da je grant prihvaćen, a sada idemo dalje.” – rekao je za binfo.ba načelnik općine Busovača Asim Mekić.

Bitno je napomenuti da je ukupni grant od 4 000 000 KM ravnomjerno raspoređen na sve sudionike projekta (4 grada/općine), što znači da je općina Busovača dobila isti iznos od 1 000 000 KM kao i npr. Grad Zenica.

Realizacijom ovog projekta Busovača će ostvariti znatne količine zalihe vode čime će se moći dugoročno osigurati voda i za udaljena mjesta koja su do sada oskudijevala sa vodom.

binfo.ba