Bukvarević: Boračka rezolucija neće biti usvojena!

0
84

Resorni ministar Salko Bukvarević pozvao je borce za pregovarački sto nakon protesta u Federaciji BiH.Postignut je dogovor sa predstavnicima organizacija koje broje najviše članova, a aktuelne zahtjeve određenih članova Vijeća branitelja Federacije BiH smatra neosnovanim i nerealnim, pa je ponovio da rezolucija, čije usvajanje borci traže, neće biti usvojena.

Nacrt Zakona koje je izradilo njegovo ministarstvo smatra najboljim rješenjem.

“Na birou po našim procjenama je oko 70.000 boraca, što je na godišnjem nivou 278 miliona kojih nema”, kazao je Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH.

Bukvarević je za 16. august najavio sastanak Radne grupe, sastavljene od predstavnika Saveza demobilisanih boraca, Udruge razvojačenih branitelja Hrvatskog vijeća obrane (HVO),te predstavnika resornog federalnog ministarstva, na kojem će se nastaviti rad na izradi Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica s ciljem da se u formi nacrta uputi Vladi i Parlamentu Federacije BiH.

Prije tri mjeseca, predstavnici boraca kazali su da žele da pregovaraju o prihvatanju rezolucije koju je izradilo Vijeće branitelja Federacije BiH jer, između ostalog, traže uvođenje jedinstvenog registra boraca u Federaciji BiH.

                                                                                                                                                                           /izvor:bhrt.ba/