Bugojanski Vokalni ansambl niže nove uspjehe u radu

0
55

 

Ponovnim osvajanjem zlatne medalje na nedavnom horskom festivalu „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini, bugojanski Vokalni ansambl potvrdio je epitet jednog od najboljih horova u BiH. – Na festivalu u Bijeljini sudjelovalo je oko četrdeset horova iz naše zemlje i regije. Od ukupno stotinu, naši horoljupci osvojili su 97 bodova, a to je još jedna potvrda našeg kontinuiranog rada – kazala je Feni voditeljica ovog hora Samira Merdžanić.

Dodaje kako je Vokalni ansambl Bugojno u istom gradu gostovao 2010. i 2012. kada su njegovi članovi osvojili srebrenu, odnosno zlatnu medalju, te da je posljednja nagrada prva za njegove najmlađe članove na pomenutom festivalu. -Ponosni smo na sve nagrade, pa i na ovu, pogotovo što je došla u vrijeme kada naš grad proslavlja svoj rođendan. Hor je osnovan 2014. i djeluje u sklopu Vokalnog ansambla, a okuplja djecu uzrasta od 9 do 14 godina – naglasila je.

Ističe kako su članovi hora veoma uspješni, te da su u proteklom periodu više puta nagrađivani za svoje nastupe. -Osvajali smo nagrade na festivalima u Tuzli, Sarajevu, Ohridu …Uglavnom, izvodimo dječije pjesme, koje nose lijepe poruke – naglasila je ova uspješna Bugojanka. Po njenim riječima, članove pomenutog dječijeg hora očekuje nekoliko veoma značajnih gostovanja, a posebno su obradovani pozivom da se predstave u programu 50. jubilarnog susreta djece „Radost Evrope“, koji će se održati u oktobru u Beogradu. -Bit ćemo jedini predstavnici naše zemlje što je velika čast, ali i obaveza da se predstavimo na najbolji način na toj, zaista spektakularnoj manifestaciji – kazala je ova nastavnica harmonike u Osnovnoj muzičkoj školi u Bugojnu.

Već 24 godine ona uspješno vodi Vokalni ansambl Bugojno, a posljednjih nekoliko godina Horoljupce i Ženski ansambl HKD „Napredak“ u tome gradu. Tri godine je angažirana kao predavač za Village Harmony, a u januaru ove godine bila je gošća Mississippi Jacksona na festivalu Treble Song, u organizaciji Mississippi Girlchoir, te  predavač u St. Andrew’s  Episcopal School. -Amerikancima se svidjela naša tradicija, duhovna muzika, i posebno sevdalinka.

Drago mi je da sam bila u prilici da im prenesem dio onoga što nas, koji živimo u Bosni i Hercegovini, čini jedinstvenim u svijetu – istaknula je. Na kraju je podsjetila da će Vokalni ansambl Bugojno u julu ugostiti jedan hor iz Bostona (SAD), čiji će se članovi predstaviti stanovnicima ove općine na zajedničkom koncertu u Kristalnoj sali, a planiran je i koncert u Mostaru. (FENA) M.B. i TnTPortal