Broj izbjeglica iz Jemena dostigao dva miliona

0
13

Broj izbjeglica koje su pobjegle iz oblasti koje kontrolišu jemenski pobunjenici Huti, usljed razarajućih oružanih sukoba u Jemenu, dostigao je dva miliona, izjavio je jemenski ambasador u Rusiji Ahmed Salem el Vahiši.

On je u intervjuu za TASS rekao da su pobunjenici neke od izbjeglica gađali balističkim projektilima dok su se kretali ka Maribu.

Vahiši je istakao da međunarodno priznata Vlada Jemena naporno radi na ublažavanju patnje građana i učestvuje u razgovorima radi vraćanja bezbjednosti i stabilnosti u zemlju.

“Predstavnici vlasti putovali su, na primjer, u Stokholm, Švajcarsku i Kuvajt kako bi se uključili u dijalog sa Hutima i okončali rat. Naša vlada je oduvijek bila ozbiljna u svojim namjerama, ali Huti su konstantno tvrdoglavi kada je riječ o sprovođenju sporazuma postignutih sa bilo kojom stranom”, naglasio je Vahiši.

Jemenski ambasador izrazio je uvjerenje da vremenski okvir za pronalaženje rješenja zavisi isključivo od konstruktivnog pristupa Huta procesu pregovora, odnosno od toga da li su ozbiljni u vezi sa završetkom sukoba i sprovođenjem mirovnog sporazuma.

Vahiši je napomenuo da ne treba okretati glavu na sva kršenja međunarodnog prava koja vrše pobunjenici jer će to vjerovatno dovesti do nastavka sukoba i nepredvidivih posljedica.

BHRT