Bošnjaci na 82 mjesta obilježavaju godišnjice zločina i genocida

 

U organizaciji udruženja preživjelih žrtava, majki Srebrenice, demobilisanih boraca, logoraša i Organizacionog odbora(OO) za obilježavanje genocida nad Bošnjacima Srebrenice iz jula 1995. godine, zaštićene zone UN-a, ne računajući komemoraciju 11. jula, Bošnjaci ove općine na 82 mjesta obilježavaju godišnjice zločina i genocida.

Čekaju odobrenje

Obilježavanja počinju 24. januara u Poljaku, a završavaju se 17. avgusta u Trnovu kod Sarajeva.

U 82 sela na privatnom ili državnom zemljištu podignuta su spomen- obilježja s imenima civilnih i drugih žrtava ubijenih od 1992. do 1995. godine. Na spomen-pločama nisu upisana imena žrtava koje su ukopane u Memorijalnom centru Potočari.Nažalost, na mnogim masovnim stratištima još nisu postavljena spomen-obilježja, kao što je objekt Zemljoradničke zadruge Kravica, livada pored igrališta u Novoj Kasabi, OŠ Petkovci i Pilica te brana Jalovišta u Branjevu kod Zvornika.

  • Na području srebreničke općine u toku je gradnja još nekoliko spomen-obilježja - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Na području srebreničke općine u toku je gradnja još nekoliko spomen-obilježja
  • FOTO: ARHIV

Srebrenička bošnjačka udruženja žrtava podnosila su zahtjeve za adekvatno obilježavanje ovih stratišta, ali ni nakon 25 godina od nadležnih općinskih organa i manjeg bh. entiteta nisu dobili odobrenje.

Posjeta stratištima

I pored toga, srebrenička udruženja i Organizacioni odbor svakog 13. jula posljednjih godina nesmetano posjećuju ova podrinjska stratišta, polože cvijeće i prouče Fatihu za svoje najmilije, koji su na ovim lokalitetima mučeni i likvidirani.

Najveće seosko obilježje

Na području srebreničke općine u toku je gradnja još nekoliko spomen-obilježja.

Na Kragljivodi, dvadesetak kilometara od Srebrenice, privode se kraju radovi na gradnji najvećeg seoskog spomen-obilježja u znak sjećanja na veliki broj ubijenih civila s područja Osata i šire.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print