Bosna i Hercegovina registrovala 188 novozaraženih, oporavile se 262 osobe

0
92

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrovano ukupno 188 novozaraženih osoba. Od tog broja u Republici Srpskoj je zabilježeno 45 slučajeva, a u Federaciji BiH 143. U proteklom danu u BiH su se oporavile 262 osobe.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testiran je 1.561 uzorak, od kojih su 143 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Bosanskopodrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 77.012 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 4.892 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 2.102 pacijenta, dok su trenutno aktivna 2.682 slučaja pozitivnih na SARS-CoV-2. U odnosu na jučerašnji izvještaj u ovom bh. entitetu su preminule tri osobe.

Od 108 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 69 osoba je muškog (63.89%) i 39 ženskog spola (36.11%). Što se tiče starosne strukture, 76 preminulih pacijenta (70.37%) je imalo preko 65 godina.

U protekla 24 sata u Republici Srpskoj je testirano 270 laboratorijskih uzoraka, a virus je potvrđen kod 45 osoba. Preminule su dvije osobe, jedna iz Šekovića, a druga iz Ljubinja.

U skladu s trenutnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, kao i činjenicom da je u RS-u pogoršana epidemiološka situacija te da postoji transmisija virusa u zajednici, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske daje preporuku da se maske upotrebljavaju i na otvorenom, u situacijama u kojima nije moguće održati fizičku distancu od dva metra.

Upućen je apel svim građanima da se pridržavaju preporučenih mjera, da nose maske, drže fizičku distancu i često peru ruke.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da se ne razmatra uvođenje vanrednog stanja u tom entitetu zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Epidemiologinja Јelena Đaković Dević istakla je da je u Univerzitetskom kliničkom centru RS hospitalizovano 58 pacijenata, a u ostalim bolnicama 188. I ona je potvrdila da je epidemiološka situacija u RS-u i dalje nepovoljna, zbog čega se treba pridržavati mjera.

Podaci za Brčko distrikt se očekuju u toku dana.