Bliži se zamjena guma, kolike su kazne i šta spada pod zimsku opremu?

Najveća navala na vulkanizere se očekuje krajem oktobra, tačnije uoči 1. novembra, jer većina vozača, po nekom nepisanom pravilu, čeka posljednji trenutak za promjenu guma. To se pogotovo odnosi na ljubitelje aluminijskih felgi

A, šta je to zimska oprema, šta kaže zakon, kolike su kazne za neposjedovanje zimske opreme?

Izuzetak motocikli i traktori

Sve je regulisano Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima gdje je definisano da je obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila, bez obzira na vremenske uslove, u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

Drugim riječima, snijeg ne mora ni padati, ali ukoliko je već nastupio 1. novembar dužni ste posjedovati zimsku opremu. Kao u svakom pravilniku, ima izuzetaka, a to su vozila kategorija L, T i C, odnosno motocikli i traktori.

“Pod zimskim uslovima na cestama podrazumijeva se situacija kada pada snijeg i nalazi se na kolovozu, kada na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu te kada je kolovoz zaleđen”, kaže na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Mersiha Novalić, portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Zamjena guma / Ilustracija

Prema njenim riječima, zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije, pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka, ili pneumatike za ljetnju upotrebu na svim točkovima sa najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lance za točkove, odnosno druge uređaje za poboljšanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

U gore navedenom, kao što ste mogli pročitati, preferira riječ “ili”. Ponekad svako tumači zakon kako njemu odgovora, ali najkraće rečeno, dužni ste da posjedujete jednu od tri ponuđene varijante.

Ovo sa razlogom naglašavamo, budući da ima situacija da vozači koji, recimo, imaju zimske gume na vozilima, mišljenja su da moraju posjedovati i lance, što nije tačno.

Vozači, pogotovo ljubitelji tuninga, trebali bi obratiti pažnju na još neke podatke.

Zimske gume / Ilustracija

“Pneumatici na vozilu moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavljeni te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po svojoj nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki proizvođaća i tipu”, pojašnjava Novalić.

Naša sagovornica kaže da kaznene odredbe za nepoštivanje obaveza koje se odnose na zimsku opremu, propisane su Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u Bosni i Hercegovini.

Velike kazne za preduzeća

“Tako je članom 234. predviđena novčana kazna od 500 do 5.000 KM za prekršaj za preduzeće ili drugo pravno lice, a ako naredi ili dozvoli da se u saobraćaju ili putu koristi vozilo koje nema propisanu opremu ili propisanu zimsku službu. Kaznom od 500 do 1.000 KM kaznti će se fizičko lice koje samostalno obavlja poslove. Kaznom od 100 do 30 KM kaznit će se odgovorna osoba u preduzeću ili drugom pravnom licu. Član 238. propisuje da će se novčanom kaznom od 40 KM kazniti lice koje u saobraćaju na putu upravlja vozilom koje ne posjeduje opremu“, kazala je Novalić.

Osim što će vam novčanik biti tanji, ukoliko ne posjedujete zimsku opremu može vam se dogoditi i najgori scenarij – isključenje iz saobraćaja.

“Ako ovlašteno lice – policajac, zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu puta ili na putu na kojem je obavezna zimska oprema, naredit će vozaču da odmah upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po ovom naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja”, zaključila je Novalić.

Za kraj, interesantna informacija za kamiondžije – vreća pijeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni – još od 2021. godine.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print