Blejk Džonston oborio svjetski rekord: Surfao više od 30 sati

0
26

Svjetski rekord za najduže surfanje oborio je Australac Blejk Džonston (Blake Johnston) koji je u kontinuitetu surfao čak 30 sati i 11 minuta u vodama na plaži Kronula (Cronulla) u južnom dijelu Sidneja (Sydneyja).

Ipak, tu se nije zaustavio pa je novinarima rekao da će nastaviti surfati, a zahvaljujući svom “maratonu” je prikupio 240.000 australskih dolara u dobrotvorne svrhe.

Prijetilo mu sljepilo

Četrdesetogodišnjak je surfao na više od 600 valova, a s obzirom na vrijeme provedeno u vodi, prijete mu sljepilo, infekcija ušiju, dehidracija, umor zbog nedostatka sna, hipotermija i napadi ajkula.

Obavio je ljekarski pregled, a danas je nakratko izašao na plažu kako bi uzeo kapi za oči.

Pomoć humanitarnim udruženjima

Advertisement
0 seconds of 0 secondsVolume 0%

Prije početka svog izazova Džonston (Johnston) je rekao da može surfati duže od 40 sati. Njegov cilj je skupljanje novca za Fodnaciju Čampi Pulin (Chumpy Pullin) osnovanu u sjećanje na australskog olimpijskog snowboardera Aleksa Čampija Pulina, koji se utopio 2020. godine.

On također pomaže humanitarnim udruženjima za borbu protiv mentalnih bolesti, dijelom kako bi odao počast svom ocu koji je izvršio samoubistvo prije deset godina.