Bitcoin misterija: Ne zna se ko ga iz izmislio, iza njega ne stoji nijedna banka ni država

0
51

Cijena bitcoina preskočila je još jednu granicu pa se tokom noći najpozntijom kriptovalutom trgovalo po cijeni od 56.400 dolara. Jutros se vrijednost bitcoina kreće oko 55.500 dolara.

Tržišna kapitalizacija bitcoina jučer je premašila bilion dolara. Cijena bitkoina povećana je za oko 350 posto u posljednjih šest mjeseci. Prije početka nedavnog uspona, ova valuta nikada nije trgovana po cijeni iznad 20.000 američkih dolara.

Njen rast su dijelom podstakli veliki investitori i kompanije najavljujući prihvatanje  ove valute. Osim toga, kompanija “Tesla” objavila je da je konvertovala dio svoje gotovine u bilansu stanja u bitcoine početkom godine i najavila da će početi prihvatati valutu kao sredstvo plaćanja.

Bitcoin, dakle, zvanično ulazi u ključne novčane tokove, pa BiznisInfo donosi nekoliko zanimljivih informacija o virtuelnoj valuti.

Što je bitcoin?

Bitcoin je kriptovaluta koju je 2009. kreirala nepoznata osoba koristeći pseudonim Satoshi Nakamoto. Njegov pravi identitet nikada nije otkriven iako je bilo mnogo nagađanja ko se krije iza tog pseudonima.

Transakcije su anonimne i obavljaju se bez brokera ili posrednika.

Bitcoin ne možete fizički koristiti – to je digitalna valuta. I decentraliziran je, što znači da ga ne kontrolira nijedna banka ili vlada.

U ovom trenutku može se koristiti svugdje od Overstock.com do PayPala – a taj se popis brzo širi.

Mnogi ljudi bitcoin također vide kao dobru investiciju. I to je sigurno bilo tačno ovih dana zbog naglog rasta njegove vrijednosti.

Gdje mogu kupiti bitcoin?

Bitcoin je 100 posto digitalan. Tržišta koja se nazivaju “berze bitcoina” omogućuju ljudima da kupuju ili prodaju bitcoin koristeći različite tradicionalne valute. Coinbase je vodeća berza u svijetu, zajedno s berzama Coinmama, CEX.IO i Gemini.

Gdje mogu držati svoj bitcoin?

Bitcoin se pohranjuje u digitalni novčanik koji se nalazi u “oblaku” (cloud) ili na vašem računaru. To je kao da imate virtuelni bankovni račun. No, za razliku od bankovnih računa, pohranjeni bitcoin nije osiguran od strane FDIC-a.

Je li bitcoin siguran?

Kriptovaluta je vrlo nestabilna, a samim tim i vrlo rizična. Naprimjer, u januaru je vrijednost bitcoina porasla na 42.000 dolara, pala na 30.000, a zatim ponovno porasla na 40.000 dolara – sve u toku jedne sedmice.

A tu su i neke opasnosti svojstvene za digitalnu valutu: mogućnost hakovanja servera, izbrisana datoteka ili izgubljena lozinka mogu značiti da su novčana sredstva zauvijek izgubljena.