BiHAMK se priključio projektu “Vozim iako ne hodam”

0
43

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predstavnici BIHAMK-a podržali su Savez udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Unsko-sanskog kantona u realizaciji Projekta „Vozim iako ne hodam 2018“, čija je svrha preventivna edukacija mladih iz oblasti sigurnosti u saobraćaju kroz podizanje svijesti o rizicima i posljedicama koje donosi neodgovorno ponašanje u saobraćaju, kao što je prekoračenje brzine, upotreba alkohola i opojnih droga, nevezanje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela tokom vožnje.

U okviru ovog projekta održana je 22. Novembra ove godine Interkativna radionica u JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, gdje su članovi Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Unsko-sanskog kantona učenicima ispričali svoje životne priče – kako su neodgovornim ponašanjem u saobraćaju završili u invalidskim kolicima. BIHAMK je podržao radionicu tako što je ustupio korištenje Simulatora sudara, te se učenicima na taj način ukazalo na značaj korištenja sistema vezivanja sigurnosnog pojasa.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se 3. decembra/prosinca. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacija (SZO), oko 15% svjetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta, odnosno 2,2% svjetske populacije ima značajne poteškoće u funkcioniranju. U BiH ne postoje službeni podaci o broju osoba s invaliditetom, kao ni u entitetima i Distriktu Brčko. Međutim, prema izjavama ispitanika/ca na popisu stanovništa iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini, od ukupno 3.531.159 stanovnika/ca, 294.058 (8,33%) ima neki stepennvaliditeta.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života kroz poticanje međusobne saradnje i stvaranja partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom te ublažavanje posljedica socijalne isključenosti i senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme sa kojima se svakodnevno susreću. Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ima za cilj da naglasi važnost potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, uspostavljenog od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, usvojenog od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1982. godine.