BIHAMK: Mjestimično zaleđeni i klizavi kolovozi

0
52
Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi, te se vozačima savjetuje oprezna vožnja.

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima. Izdvajaju se planinski prevoji: Sarajevo-Rogatica, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište, Livno-Mrkonjić Grad i Kolo-Tomislavgrad-Šuica.

Posebna pažnja skreće se na dionice u višim predjelima, kao i na mostove i prilaze tunelima. U ostatku zemlje kolovozi su pretežno vlažni i klizavi, u južnim krajevima suhi. Na dionicama kroz usjeke skreće se pažnja na odrone kamenja na kolovoz.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.
Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Takođe, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Prilikom zaustavljanja zbog postavljanja lanaca ili drugog problema, ne zaboravite postaviti sigurnosni trokut.

Vozači koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim časovima.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na GP Novi Grad-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj, saopšteno je iz BiHAMK-a.