BiH potpisala ugovor o nabavci vakcina

0
40

Siniša Ilić, zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u svojstvu svjedoka, potpisao je danas u Sarajevu Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI).

Ugovor je potpisan nakon što je Vijeće ministara BiH usvojio informaciju o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za kovid 19 /Kovaks/ i dao saglasnost za potpisivanje, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova.

– Potpisivanjem Ugovora pokrenut je za stanovnike BiH izuzetno značajan postupak nabavke vakcine za Covid-19 kroz Instrument za globalni pristup. Pažljivo ćemo pratiti i šta se događa sa ruskom vakcinom i procjenjivati šta je najbolje za naše stavnovništvo – istakao je Ilić.

U saopćenju se dodaje da je Vijeće ministara prethodno odobrio 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz današnjeg ugovora.

Bit će pokrenut i postupak pribavljanja garancije za osiguranje pokrića obaveza po potpisanom Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za Covid-19.

izvor: avaz.ba