9.4 C
Donji Vakuf
Petak, Septembar 25, 2020
Naslovnica Istaknute vijesti BiH jedina u regiji neće nastaviti fudbalsku sezonu: Kada se tabela skroji...

BiH jedina u regiji neće nastaviti fudbalsku sezonu: Kada se tabela skroji po nacionalnom ključu

0
36

 

De facto, prema trenutnom stanju, fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini neće se nastaviti, izjavio je u utorak generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić.

On je konstatovao da je u Fudbalski savez Bosne i Hercegovine stigao dopis iz Ministarstva zdravlja RS-a, a prema kojem bi se tek od 1. jula mogle igrati utakmice Premijer lige na teritoriji tog entiteta. Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva u vladi FBiH, nedavno je izjavio da bi se u ovom entitetu utakmice mogle igrati u junu, ali zvaničan dopis u krovnu kuću bh. fudbala nije stigao.

Tako se plan Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da sezonu nastavi najkasnije do 7. juna srušio kao kula od karata. Na brojnim sastancima koje je organizirala krovna kuća bh. fudbala, većina klubova se izjasnila da je za nastavak takmičenja. Neki od njih, čini se, samo deklarativno.

– Nijedan klub nije nam poslao do danas informaciju ni da li su poduzeli mjere koje smo im propisali za treninge ekipa – izjavio je Džemidžić.

Pojedini timovi počeli su treninge, odradili testiranja na koronavirus. Za sada nema zaraženih fudbalera, trenera, članova osoblja.

Nije tajna da ima i klubova kojima odgovara trenutno stanje na tabeli i stoga nisu pretjerano zabrinuti da li će biti fudbala u našoj državi. Ionako ne zavise od TV prava, prodaje igrača, inostranih transfera, prodatih ulaznica.

– Zrinjski je ubjedljivo najuspješniji bh. klub, držimo i u ovom trenutku poziciju koja vodi do Evrope, tako da nam je apsolutno svejedno hoće li se sezona prekinuti ili će se nastaviti – izjavio je trener Zrinjskog Mladen Žižović, nakon što su Mostarci pod Bijelim brijegom počeli sa radom. Da podsjetimo, Zrinjski je već nekoliko puta javno poručio da je “za” nastavak prvenstva.

Prema trenutnom stanju na tabeli, Bosnu i Hercegovinu bi u evropskim takmičenjima iduće sezone predstavljali Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Borac. Teoretičari zavjere bi kazali da je sve idealno skrojeno i što je jako bitno – po nacionalnom ključu. Zbog toga nisu pretjerano zabrinuti ni ljudi koji vode bh. fudbal.

Niko nije zabrinut ni zbog činjenice da će zemlje regiona Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenije nastaviti fudbalska prvenstva i već su odredili datum za “restart”.

Ne brinu ni izjave predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina, koji je u razgovoru za Corriere dello Sport izjavio da će timovi u čijim državama sezona ne završi, u UEFA-inim takmičenjima morati krenuti od kvalifikacija. Za klubove u Bosni i Hercegovini je izalazak na euroscenu ogroman iskorak, a viša stepenica nedosanjani san.

Pored fudbala, najpopularnijeg sporta, prekinuta je i košarkaška sezona, a neće biti ni rukometa, odbojke… Do nekih boljih vremena, epidemioloških.