BiH dostiže cifru od 100.000 zaraženih

Nepunih devet mjeseci od prvog slučaja zaraze koronavirusom u BiH naša zemlja će registrirati 100.000 potvrđenih slučajeva.

Mada, stručnjaci procjenjuju da je broj stvarno zaraženih i veći, s obzirom na ograničene kapacitete za testiranje.

Bez alternative

Više od 3.000 naših sugrađana do sada je izgubilo bitku s ovim virusom.

– S obzirom na to da imamo samo tri miliona stanovnika, zaista mislim da su to preveliki brojevi. Nisu ugroženi samo stariji sugrađani. Istina, najviše njih, nažalost, možda neće dočekati iduću godinu i svaki naredni praznik. Ali bit će mnogo i onih mlađih. 

Ovaj virus ne bira, pravi je ubica s kakvim se u posljednjih 100 godina nismo suočili. Ali vakcinacija u Evropi, evo, počinje. Oni koji se ne pridržavaju mjera, ugrožavaju nas koji se pridržavamo. Nemamo drugog rješenja, osim da se čuvamo – kazao je za “Avaz” imunolog Jasenko Karamehić.

  • Karamehić: Nazire se svjetlo na kraju tunela

    Karamehić: Nazire se svjetlo na kraju tunela

    FOTO: ARHIV


Ističe kako se svjetlo na kraju tunela nazire, a svi se trebamo još malo strpjeti.

– Medicina je postigla fantastičan uspjeh. Apeliram na naše građane da se još malo strpe, ako žele dobro sebi i svojim porodicama – istakao je Karamehić.

Vlasti u BiH i dalje drže ranije donesene mjere koje se tiču održavanja distance, nošenja maski, ograničenog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom, zabrane kretanja poslije 23 sata.

Na rubu suza

A dok se čekaju dobre vijesti u vezi s vakcinom protiv COVID-19, mnoge evropske zemlje i dalje bilježe porast broja zaraženih i umrlih.

U Njemačkoj je jučer oboren rekord prema broju umrlih. U toj evropskoj državi sve se više poziva na uvođenje blokade pred Božić, nakon što je jučer prijavljeno rekordnih 585 preminulih i 29.875 zaraženih.

Prije samo nekoliko dana njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na poštivanje mjera. I to na rubu suza, udarajući šakom o govornicu i skoro preklinjući na odgovornost.

Crni rekordi

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jučer su umrle 2.992 osobe, dok je od početka pandemije inficirano više od 16 miliona ljudi.

Ruski zvaničnici jučer su prijavili rekordnih 613 smrtnih slučajeva za 24 sata, a najgora situacija je u Moskvi i Sankt Peterburgu. U Ukrajini je zabilježeno rekordnih 285 umrlih u jednom danu.

avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print