Bh. prijevoznici ne žele voziti za Rusiju, voćari moraju tražiti nova tržišta

0
41

Većina bh. prijevoznika odbija vršiti prijevoz roba na teritoriju Rusije zbog aktuelne agresije na Ukrajinu, što je dovelo do toga da voćari, posebno uzgajivači jabuka, moraju tražiti nova tržišta na koja će plasirati svoje proizvode.

Iako ne zvaničnim aktom, prijevoz roba iz Bosne i Hercegovine ka Rusiji je zaustavljen. Većina djelatnika u ovoj oblasti saglasna je u tome da bi odlaskom na teritoriju zahvaćenu ratom ugrozili vlastite živote, a uz to bi ostvarili i gubitke u poslovanju jer se udvostručuje period putovanja.

“Prijevoz za Rusiju je stao prvenstveno iz sigurnosnih razloga, jer da biste došli do te države morate proći koridor kroz Ukrajinu, što sad nimalo nije sigurno. S druge strane, postoji jedan koridor koji se može koristiti preko Turske, ali je to velika zaobilaznica koja znatno više košta, a putovanja bi u odlasku i povratku trajala između 15 i 20 dana”, kaže za Klix.ba predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske Nikola Grbić.

Prije izbijanja ratnih dejstava Rusije na Ukrajinu, u normalnom transportnom sistemu, prijevoznici iz Republike Srpske su imali benefite.

“Najviše je išlo voće, ali i mliječni proizvodi. Potreba za izvozom i sada postoji, međutim, nakon cijele ove situacije, nikome ne pada na pamet da ide zbog sigurnosti, ali i činjenice da ne postoji ekonomska opravdanost”, dodaje Grbić.

Inače, berba ranih sorti jabuke na prostoru Republike Srpske je počela prije nekoliko dana, a ugovorene količine s Rusijom su na čekanju u hladnjačama, jer ih nema ko transportovati ka toj državi.

“Mi smo sada prinuđeni tražiti alternativna tržišta na koja ćemo plasirati svje jabuke jer izvoza za Rusiju u ovom trenutku nema. Nove kupce je veoma teško naći zbog globalne situacije, ali imamo obećanja nadležnih da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bismo prevazišli situaciju”, kaže nam jedan od uzgajivača jabuke Radislav Ilić.

Iako na državnom nivou nije donesena uredba na osnovu koje se onemogućava prijevoz roba u Rusiju, istog stava su i prijevoznici iz Federacije Bosne i Hercegovine. Od većine njih saznajemo da svoju, ali i sigurnost zaposlenih stavljaju na prvo mjesto, uz ranije navedenu neisplativost za odlazak u Rusiju.

“Deklaracija o zabrani odlaska u Rusiju ne postoji, niti smo se bavili usvajanjem takvog akta. Ali, mislim da postoji veoma mali broj transportnih firmi koje bi se u ovom vremenu upuštale za odlazak u Rusiju, jer imamo sasvim dovoljno tura za odlazak na drugu stranu Evrope. Ja sam prije dva ili tri mjeseca imao ponudu za prijevoz, ali je nisam prihvatio, jer nikada ranije tamo nisam išao, niti imam interes”, ističe za Klix.ba prijevoznik iz Federacije BiH i član odbora Udruženja međunarodnih drumskih pijevoznika tereta pri Vanjskotrgovisnkoj komori BiH Nijaz Duraković.

Prema ranijim podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, za osam mjeseci ove godine u Rusiju je iz naše zemlje izvezena roba vrijedna okvirno 34 miliona KM, od čega je vrijednost voća i orašastih proizvoda blizu šest miliona maraka.

Izvor: Klix.ba