“BH novinari” najoštrije osuđuju prijetnje uposlenicima Nezavisnih novina

0
35

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će o prijetnjama Nezavisnim novinama obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara, te zatražiti i njihovo reagiranje

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje smrću i ugrožavanje sigurnosti novinara i drugih uposlenika Nezavisnih novina iz Banje Luke.

– Nepoznati muškarac danas je pozvao redakciju ovog medija sa nepoznatog telefonskog broja, prijetećim glasom zatražio da zatvore kancelariju ranije, rekavši pri tome kako će danas svi biti mrtvi – navode “BH novinari” u saopćenju za javnost.

U ovom udruženju smatraju kako agresivne prijetnje sa mogućim, ozbiljnim posljedicama po život i profesionalni integritet članova redakcije Nezavisnih novina predstavljaju ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, “zbog čega MUP RS mora odmah pokrenuti istragu i utvrditi identitet napadača, te poduzeti druge pravne radnje koje će omogućiti oštro sankcioniranje navedenih prijetnji”.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost ozbiljnim povećanjem nasilja nad novinarima u BiH, podsjećajući kako je Linija za pomoć novinarima evidentirala 17 eksplicitnih prijetnji, fizičkih napada i prijetnji smrću tokom 2020.

– Ni jedan od ovih slučajeva nije okončan kažnjavanjem napadača – ističe se u saopćenju.

Zbog toga Bh novinari još jednom naglašavaju da je svaki ovaj slučaj ozbiljno krivično djelo, koje zahtijeva hitnu reakciju i odlučne mjere policije, pravosudnih i drugih institucija radi kažnjavanja nasilnika.

Stava su da se samo oštrim kaznama i pravnim mjerama mogu zaustaviti prijetnje poput ove upućene redakciji Nezavisnih novina i novo nasilje prema medijskim profesionalacima u BiH.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će o prijetnjama Nezavisnim novinama obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara, te zatražiti i njihovo reagiranje, navodi se u saopćenju.

izvor: fokus.ba