Bez dogovora na sjednici Centralnog popisnog biroa

Članovi Centralnog popisnog biroa na današnjem sastanku nisu postigli dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva kako bi se u skladu sa zakonom objavili rezultati popisa do 1. jula ove godine.

Glasnogovornica Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović kazala je novinarima nakon sastanka da je nova sjednica zakazana za sedam dana, a do tada će radne grupe nastaviti raditi na rješavanju problema.

– Članovi biroa su večeras diskutovali o svim prijedlozima koje će u pismenoj formi dostaviti do sljedeće sjednice, na kojoj ćemo, nadamo se, postići rješenje – pojasnila je.

Problem predstavlja oko 100.000 popisnica ili oko 2,5 posto od ukupnog broja popisnica koje su sporne zbog tri preostala neusaglašena pitanja, a vezana su za popisnice na kojima je upisano da su maloljetna djeca davala podatke za sebe, zatim za izbor i upotrebu probabilističke statističke metode za izvođenje rezidenata i za pitanje 40. popisnice P1 (mjesto rada i školovanja).

– Do nekih pomaka jeste došlo, jer su se mnoga sporna pitanja sagledala sa više aspekata i jer su se svi prijedlozi razmotrili, što bi moglo dovesti do zajedničkog rješenja – naglasila je Adembegović.

Nada se da zakonski rok za objavljivanje popisa stanovništva neće biti upitan, jer, kako kaže, grupe koje se bave raznim oblastima statistike, kao što su, između ostalog, obrazovanje, zdravstvo, građevina i poljoprivreda, uveliko pripremaju podatke. 

                                                                                                              /izvor:federalna.ba/

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print