Beograđanin spasio slike Božidara Jakca, bit će vraćene u Jajce

0
32

Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu uskoro bi trebali biti vraćeni crteži i slike slovenskog umjetnika Božidara Jakca. Riječ je o djelima koja je Jakac naslikao tokom dolaska na zasjedanje AVNOJ-a 1943. godine, a koja je još 1973. poklonio Muzeju.

No, slike, kojih je bilo više od 500, tokom agresije na BiH nestale su iz Muzeja, a njih 44 anonimno su 2016. vraćene Ambasadi BiH u Srbiji.

Jedan Beograđanin otkrio je da slike iz njegove kolekcije imaju pečat Muzeja iz Jajca te ih je odlučio poslati u Ambasadu. Kako su ova djela dospjela u srbijansku prijestolnicu, nije poznato.

– Uspjeli smo ih vratiti u BiH. Prvo su bile u Ministarstvu vanjskih poslova, zatim u Ministarstvu civilnih poslova, a sada su u Federalnom ministarstvu kulture i sporta.  Nadamo se da ćemo ih uskoro vratiti u Jajce. Početkom novembra 2012. od Muzeja savremene umjetnosti RS preuzeli smo 293 crteža, koja su tokom rata završila u Banjoj Luci – kaže Emsada Leko, direktorica Muzeja.

Bilo je planirano da djela Muzeju budu predata do obilježavanja godišnjice AVNOJ-a, prošle godine. Ali, zbog proceduralnih grešaka to se tada nije dogodilo.

Direktorica Leko ističe da crteži, prije svega, imaju ogromnu dokumentarnu vrijednost, pa tek onda umjetničku.

– Jakac je bio jedan od vijećnika na Drugom zasjedanju AVNOJ-a. Na crtežima su njegove skice, zatim brojni crteži boraca, portreti Tita… Ima nekoliko karikatura partizana. Također, skicirao je i zasjedanje slovenskog antifašističkog vijeća. Kritičari kažu da je bio najbolji crtač svog vremena, jer je s malo linija uspijevao napraviti čudo – kaže Leko.

Ona podsjeća da je svojevremeno Jakac objavio i dnevnik člana slovenske delegacije na zasjedanju u Jajcu Edvarda Kocbeka pod nazivom “Put u Jajce”.

– Taj dnevnik ilustriran je njegovim crtežima. Djela ovog autora smatraju se jednim od najznačajnijih svjedočanstava o pripremama Drugog zasjedanja AVNOJ-a. I zbog toga nam je vrlo bitno da budu vraćena u Jajce – dodala je Leko.

– Nakon rata u Jajcu je pronađena Titova fotelja, dvije pobočne fotelje koje su bile u sali, dvije peći, dio originalnih stolica i veliki portreti Tita, Staljina, Čerčila, Ruzvelta i Marksa. Portrete je uradio Đorđe Andrejević Kun, istaknuti jugoslavenski slikar i vijećnik, u vrijeme priprema za Drugo zasjedanje AVNOJ-a. Portreti Engelsa i Lenjina, nažalost, nisu pronađeni – kaže Leko.

Izvor : avaz