Belgijski turistI na biciklima obilaze najatraktivnije bh. destinacije

0
20
Da je u Bosni i Hercegovini sve primjetniji broj domaćih ali i stranih cikloturista svjedoči i posjeta grupe belgijskih turista koji na biciklima obilaze najatraktivnije bh. destinacije.
Na svom sedmodnevnom proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu, jučer su boravili u Travniku gdje su nakon prespavane noći nastavili svoje putovanje preko planine Vlašić, dalje za Banjaluku.
Organizaciju ove 850 km duge biciklističke ture, provodi Centar za bolji kvalitet života iz Banjaluke, a Nikica Atlagić koji je ujedno i organizator putovanja, kazao je da su objedinjujući najvažnije turističke destinacije u BiH kreirali jednu veoma zanimljivu biciklističku turu za koju, očito postoji interes turista iz razvijenih europskih cikloturističkih zemalja.
“Trenutno se nalazimo u Travniku gdje imamo veliku podršku Turističke zajednice SBK/KSB u samoj organizaciji kako ovog putovanja, tako i nekih ranijih programa jer sama ruta prolazi i kroz turističke destinacije srednje Bosne“ kazao Atlagić .
Kako Altagić navodi, na ovoj ruti sreli su brojne bicikliste u vlastitoj organizaciji koji putuju različitim krajevima Bosne i Hercegovine.
U društvu biciklista bio je i direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević koji je istaknuo izuzetno kvalitetnu dugogodišnju saradnju Turističke zajednice SBK/KSB sa Centrom za bolji kvalitet života iz Banja Luke.
“Svim trenutno raspoloživim kapacitetima i mogućnostima nastojimo dati svu moguću podršku kada je u pitanju provedba cikloturističkih aktivnosti na području srednje Bosne“, kazao je Matošević.
Prema riječima Atlagića, biciklistička tura prilagođena je zahtjevima i potrebama ove grupe, a provodila se na relaciji Banja Luka – Jajce – Šipovo – Mostar – Ravno – Trebinje – NP Sutjeska – Bjelašnica – Travnik – Galica – Banja Luka i uključivala je kompletno organiziranje cikloturističkog aranžmana sa sedam noćenja u različitim destinacijama.
Clémence Vandergheynst iz Belgije ne krije svoje oduševljenje viđenim do sada.
„Oduševljena sam raznolikošću krajobraza i ljepote prirode Bosne i Hercegovine, posebno planinskih krajeva koji su još uvijek zeleni i prepuni vegetacije. Posebno me oduševila autentična hrana koja je jako važna za svakog cikloturistu kao i gostoljubivost domaćeg stanovništva. Bosna i Hercegovina je divna zemlja i ima izniman potencijal u cikloturizmu, međutim ono što bi trebalo unaprijediti jeste svakako biciklistička infrastruktura i razvoj biciklističkih staza kao i samih oznaka za bicikliste“, kazala je Vandergheynst, na kraju.
izvor: SrednjaBosna