Belgija prvi put domaćin Svjetskog prvenstva u reliju

0
50
Povratak Japana u WRC nakon desetogodišnje pauze morao je biti otkazan zbog restrikcija pri ulasku u državu koje je vlada te zemlje uvela kao mjere borbe protiv pandemije Covid-19. Izbor je pao na Belgiju da bude zamjena i tako postane 34. država koje je ugostila utrku WRC od starta ovog takmičenja daleke 1973. godine.

Ypres reli ima dugu tradiciju s obzirom na to da je prvi put održan 1965. i ubrzo se etablirao kao jedan od najzahtjevnijih evropskih relija. Među ranijim pobjedinicima ove utrke su i sadašnji vozač Hyundai Motorsporta i domaći miljenik Thierry Neuville, koji je slavio 2018., kao i njegov timski kolega Craig Breen, prošlogodišnji osvajač belgijskog relija.

Ovogodišnja utrka uključuje oko 300 kilometara pojedinačnih etapa u tri puna takmičarska dana. Završnica u nedjelju uključuje dio na kultnoj stazi Spa, a reli će zatvoriti etapa Wolf Power sa poznatim Eau Rouge ili Raidillon dijelom staze.

U srcu historijskog dijela Ypresa na trgu Grote Markt biće servisni centar, a Simon Larkin, WRC-ov direktor takmičenja, kaže da će ova utrka pružiti jedinstven test za sve vozače.

“Ypres je dugi niz godina bio izuzetno popularan i nezaobilazan dio FIA Evropskog prvenstva u reliju. Njegova promocija u WRC pružiće jedan od najozbiljnijih izazova godine za takmičare i biće prikladno finale sezone“, rekao je Larkin.

“Nezgodna mješavina uskih asfaltnih staza i velikih obala koji obrubljuju ceste, zajedno s pojedinim noćnim etapama i potencijalno promjenjivim vremenom, pružiće obilje uzbuđenja za navijače“, dodao je.

Razočarani Koji Takahashi, predsjednik izvršnog odbora japanskog relija za sezonu 2020, rekao je da će se sada fokusirati na pripreme za sljedeću godinu u regijama Aichi i Gifu. Utrka u Japanu je jedna od devet koje su već potvrđene u FIA WRC kalendaru za 2021. godinu.

Do kraja ove sezone Svjetskog prvenstva u reliju voziće se još u Estoniji, Turskoj, Njemačkoj i Italiji, prije posljednje utrke u Belgiji koja je planirana od 19. do 22. novembra.

Klix.ba