Bećirović sa Stoltenbergom: NATO spreman za nastavak saradnje sa Bosnom i Hercegovinom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem u sjedištu NATO-a u Briselu, je poručio da svi političari moraju raditi zajedno kako bi sačuvali jedinstvo i zaštitili državne institucije, što je ključno za mir i sigurnost u BiH, ali i za stabilnost zapadnog Balkana.

On je naveo da Alijansa podržava sprovođenje reformi u BiH, te da je njihovo puno sprovođenje jedan od dva najvažnija uslova za punopravno članstvo BiH u NATO-u.

“BiH ima status zemlje sa Akcionim planom za članstvo, čiji je cilj da BiH bude članica Alijanse. Uslovi su reforme, da se zaista sprovedu, da se ojačaju zajedničke institucije i multietnička priroda Oružanih snaga BiH. Drugi uslov je da to mora da želi narod, kao i političke vlasti. O tome odlučuje BiH”, napomenuo je Stoltenberg.

Kazao je da je NATO spreman da nastavi praktičnu saradnju sa BiH i da pomogne u daljem jačanju kapaciteta BiH u polju kibernetičkog kriminala i borbe protiv terorizma.

Stoltenberg je ponovio da je BiH dugogodišnji partner NATO-a koji snažno podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i operaciju Altea radi osiguranja sigurnog okruženja, te je pohvalio BiH za nedavno ostvareni napredak na putu ka članstvu u EU.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print