Beč / Austrijski naučnici pronašli fosil muhe star 47 miliona godina

0
78

Međunarodni tim naučnika sa Univerziteta u Beču pronašao je fosilne ostatke do sada nepoznate vrste muhe za koju se procjenjuje da je stara oko 47 miliiona godina.

Muha je pronađena u jami Messel u Njemačkoj koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

U želucu muhe pronađen je pelud različitih biljaka, čime su naučnici dobili uvid u način ishrane, tadašnju ekologiju i ulogu muhe kao oprašivača. Također, naučnici su fosiliziranu muhu identificirali kao novu vrstu muhe poznatu i kao Hirmoneura messelense, piše Interesting Engineering.

Današnji tipični oprašivači su pčele, leptiri i bumbari, a manje je poznato da i muhe igraju ulogu u procesu oprašivanja.

“Sadržaj peludi koji smo otkrili u želucu muhe sugerira da su se muhe prije 47 miliona godina hranile peludom i da su igrale važnu ulogu u širenju peludi nekoliko biljnih svojti”, rekao je u izjavi Fridgeir Grimsson s Odjela botanike i istraživanja biološke raznolikosti univerziteta u Beču.

Također, Grimmson je objasnio da su u starim suptropskim i tropskim ekosistemima muhe vjerovatno bile značajniji oprašivači od pčela.

U želucu muhe pronađen je pretežito pelud vodene vrbe, koja raste u močvarnom i priobalnom području jezera i puzavice djevojačkog grožđa koja se nalazi na drveću.

Pretpostavlja se da muha nije prelazila velike udaljenosti u potrazi za hranom te da je tražila pelud biljaka u okruženju.

Studija je objavljena u akademskom časopisu Current Biology.


Radiosarajevo.ba